България е на първо място в Европа по тютюнопушене

1724
България е на първо място в Европа по тютюнопушене
Снимка: iStock/Guliver

България е на първо място по тютюнопушене в Европа, като страната ни вече е надминала дори Гърция, която доскоро беше първа. Това съобщи председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гешанова.

„Страната ни е на първо място по смъртност в Европа. Населението ни застарява и никой не учи младите хора как да живеят здравословно, така че да не се разболяват“, посочи тя и добави, че една четвърт от 16-годишните младежи пушат.

Пушачите в Германия са се увеличили значително през пандемията

Делът на пушачите в Германия се е увеличил значително през пандемията от новия коронавирус, показва проучване. 34,5% от хората над 14-г...

„България още през 2006 г. е подписала, заедно с още над 180 страни, Рамковата конвенция за контрол на тютюна. Оттогава са минали 16 години и страната ни отдавна е трябвало да приложи всичко по тази конвенция. Ние обаче вършим само това, което ЕС ни притиска да свършим по отношение на тютюнопушенето“, каза Гешанова.

По думите й няма инициатива и стремеж държавата да направи нещо, за да подобри здравословното състояние на хората в България. Тя и колеги й настояват България да си изпълни задълженията по Рамковата конвенция. Затова и екипът на гражданската мисия вече се среща с представители на политическите сили, които се борят да влязат в парламента. Повечето от партиите са заложили в програмите си мерки, свързани със здравеопазването и тютюнопушенето, но от организациите за борба с този порок имат няколко важни искания.

„На първо място е ликвидирането на външната реклама на тютюневи изделия. Нашата страна е от останалите 3-4 страни в Европа с билбордове на тютюневи изделия. Законът у нас го разрешава, а това трябва да се промени спешно. Все още в магазините тютюневите изделия са изложени на видно място, най-често зад касата, което на запад не е така, защото хората се подсещат да си закупят цигари или други изделия от тютюн. Поставянето на реклами на видно място е недопустимо, ако ние държим на здравето на нацията си“, коментира д-р Гешанова.

Според нея и колегите ѝ трябва да се забрани спонсорството на компаниите за тютюневи изделия.

В Барселона вече глобяват за пушене по плажовете

От днес – 1 юли, пушенето по всички плажове във втория по големина град в Испания – Барселона, се наказва с глоба от 30 евр...

От екипа за граждански натиск настояват още в контрола на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да се включат повече органи като полицията например, както е в Западна Европа. Районните здравни инспекции, ангажирани с проверките, разполагат с много малко служители, които не могат да контролират ефективно.

Не на последно място специалистите настояват за увеличаване на акциза върху тютюневите изделия, което е мощен фактор за ограничаването на тютюнопушенето. „Увеличи ли се цената на цигарите, първо по-уязвимата част от населението ще реши да не пуши“, посочи Гергана Гешанова, цитирана от БТА.

ОЩЕ: Защо са вредни цигарите? Наистина ли знаем защо?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

БДЖ вдига цената на билетите

Направиха нови записи на химните на България и Европа

Прогноза за времето - 7 май 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com