Гражданско движение "Реформи в културата" настоя за радикални промени пред министър Банов

1240
Гражданско движение "Реформи в културата" настоя за радикални промени пред министър Банов
Снимка: iStock/Guliver

Вчера, на 16 юни в Пловдив, се състоя първия форум за критически преглед на българските културни политики. Гражданското движение „Реформи в културата“, като на поканата откликна и министърът на културата Боил Банов. 

След началния общ преглед на културните политики, проф. Александър Кьосев оцени състоянието им като кризисно: всъщност обмислени, дългосрочни културни политики с визия за развитието на България, ръководени от ясна стратегия, почти отсъстват. Последва кръгла маса за Пловдив като европейска столица на културата, която алармира за сериозните рискове и за спешните проблеми пред това събитие с национално значение. Във втората част на форума бяха прочетени доклади, посветени на нуждата от реформи в изпълнителските изкуства, на манипулациите по отношение на съвременното изкуство от страна на властта. Накрая бяха проведени две кръгли маси: първата, посветена на почти несъществуващата в България връзка между политиките за култура и образователната политика, втората – за тревожното състояние на културното наследство и реставраторското дело. Тезите на докладчиците бяха компетентни и интересни, събудиха и оживени дискусии.

Боил Банов: Двойната къща ще бъде изградена наново

Историческата "Двойна къща" в София, която бе съборена от Киро Японеца, ще бъде изградена отново. Това стана ясно от думи на министъра ...

"Събитието в Пловдив беше форум на високо професионално и аналитично ниво: ето защо буди тревога, че неговите оценки за ситуацията на българската култура, бяха така тревожни, остро критични. Пред очите и ушите на министъра експертите не спестиха нито един от нейните болни проблеми. От своя страна министърът и неговия екип очаквано не се съгласиха с всичко казано, макар че понякога доказателствата ги принуждаваха да признаят много от критичните тези. Те направиха полезни уточнения и разказаха за конкретни планове и добри намерения на министерството. Министърът публично пое ангажимент за няколко важни неща. Той заяви, че тази година националния фонд Култура ще повиши бюджета си с 500 хил. лева и че той лично ще контролира и предотврати отклоняването на пари от предназначените за проекти. Ангажира се още, че няма да позволи затварянето или преместването на Червената къща за култура и дебат в София и че след европрпедседателство ще осигури задоволителни бюджети за Центъра за книгата към НДК и за ДНК - пространството за съвременен танц и перформанс (тази година те имаха нулеви бюджети)", съобщиха от гражданското движение "Реформи в културата". 

Представителите на движението бяха на мнение, че тези мерки са недостатъчни, тъй като не решават принципните проблеми на българската култура. Въпреки това тяхната позиция беше, че става дума за позитивни стъпки. Те оцениха положително обещанията на министъра и заявиха, че движението ще следи за тяхното изпълнение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com