Хаос заради снежната стихия

8321
Хаос заради снежната стихия
100 населени места без ток в Североизточна България

Зимната снежна прегръдка скова цялата страна. Освен затрудненото движение заради силния валеж множество населени райони останаха без ток.

На територията, обслужвана от Е.ОН България, към 10.30 часа има 100 населени места без електрозахранване, съобщиха от компанията.

Ураганният вятър и обилният снеговалеж доведоха до множество смущения по електроразпределителната мрежа. Засегнати от тежката метеорологична обстановка са около 35 000 клиенти в областите Силистра, Русе, Разград, Варна, Велико Търново и Шумен.

Всички екипи, обслужващи територията на засегнатите области, са мобилизирани да отстраняват повредите. Най-сериозни затруднения екипите срещат на местата с непроходими пътища и силни снегонавявания. В случай, че не последват нови изключвания, ще бъде направено всичко възможно електрозахранването на всички населени места да бъде възстановено до края на деня.

Е.ОН България Мрежи е в постоянна връзка с регионалните структури на Гражданска защита и местната власт.

Виелицата и снегът откъсна Русе от света. Затворени са всички пътища към София, Варна и Силистра, а по второстепенните участъци има закъсали множество автомобили, които се издърпват от екипи на Гражданска защита.

Дъжд и сняг вали в областите Ямбол, Хасково и Бургас. Силен вятър духа в областите Плевен, Силистра, Русе, Разград, Бургас. В останалите части на страната вятърът е умерен до слаб. Най-тежка е обстановката на територията на област Русе. Създадена е необходимата организация за почистване на пътната настилка и продължават операциите за извеждане на блокирани от снеговете хора, както и дейността за разчистване на пътища и възстановяване на електропреносната мрежа в засегнатите райони. Към момента всички хора, блокирани от снега, са изведени на сигурно място. Няма информация за пострадали и бедстващи граждани.

Все още е затворена за движение автомагистрала „Тракия” при 108 км поради катастрофа между товарен автомобил, автобус и лек автомобил. Пострадали са четири души - гръцки граждани. Движението временно е пренасочено през Пазарджик.

Предвид създадената обстановка гражданите се призовават да не предприемат пътуване, ако това не е крайно наложително. При тръгване на път автомобилите и пътниците да са подготвени за зимни условия.

Във връзка с въведения код „червено” на територията на Република Румъния и затварянето на границата от 23.00 часа снощи в ГД „Гранична полиция” е създадена организация за ограничаване движението на товарните автомобили, пристигащи от Турция и Гърция и пътуващи за Румъния. Уведомени са гръцките и турските гранични власти. Товарните автомобили, които пристигат на южната ни граница и пътуват за и през Румъния, се селектират и се настаняват на паркинги близо до граничните пунктове. Към момента в района на ГКПП – Капитан Андреево на паркинги има 55 ТИР-а, в района на ГКПП – Лесово – 40 ТИР-а. Зоните на граничните пунктове с Румъния се почистват и опесъчават непрекъснато. Дунав мост е проходим, но трафикът е слаб, на практика придвижването е възможно само между Русе и Гюргево.

ГКПП работят в нормален режим.

Пътната обстановка в Разградска област продължава да е усложнена. Силният вятър създава условия за снегонавявания и затруднява почистването на пътищата. Контролно-пропускателни пунктове са разположени на изхода за Търговище, за Исперих, за ж.п. гара Разград, в Цар Калоян и на бензиностанция "Пътконсулт". Остава ограничението за товарните автомобили и за наличието на вериги.

В област Благоевград е въведено временно ограничение за движението през планинския проход Попови ливади. Забранено е преминаването през прохода на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета, а за останалите моторни превозни средства е препоръчително да ползват вериги, в случай, че гумите им не са в добро състояние. Пътната отсечка Гоце Делчев – Попови ливади – Катунци е почистена, но пътят е стеснен заради струпания отстрани сняг при почистването, поради което се въвежда и забраната за товарните автомобили.

Състояние на проходите:

- „Златишки проход” - Етрополе-Златица затворен за МПС;

- „Твърдишки проход” - Твърдица-Елена затворен за МПС;

- ,,Върбишки проход” - затворен за МПС;

- „Троянски проход” - затворен за МПС;

- проход „Вратник” - Сливен-Елена - забранено е движението на товарни МПС над 10 т. от /граница В. Търново-гр. Сливен/;

- „Дюлински проход” - забранено е движението на товарни МПС. Обходни маршрути: път І-9 Варна - Обзор - Слънчев бряг или „Ришки” проход;

- „Айтоски проход” - Провадия - Айтос забранено е движението на МПС над 20 т. - стоманен мост на р. Казан дере;

- проход „Шипка” - забранено е движението на МПС над 10 т. - срок до 31.03.2012 г.;

- проход „Петрохан” - всички МПС да се движат с вериги. Забранено e движението на товарни автомобили над 10 т. и МПС с ремаркета и полуремаркета;

- проходите ,,Превала”, ,,Рожен”, ,,Предела” и ,,Печинско” - всички МПС да се движат с вериги а товарните без ремаркета и полуремаркета;

 

Затворени пътища /участъци/:

Област-Велико Търново: - Затваря се за движение пътя Велико Търново-Свищов на територията на общината.

Област -Ловеч:- път ІІІ-358 Шипково-Рибарица-затворен за движение на МПС поради снегонавяване; пътIII- 3019 Деветаки – Брестово затворен поради снегонавяване.

Област-Русе: Поради обилен снеговалеж и бурен вятър временно се забранява движението на МПС по път Русе - В. Търново, път Русе-Разград, път II-23 Русе-Кубрат, Русе-Иваново-Две Могили и Русе-Цар Калоян.

Област-Смолян: -път ІІІ-861 от район Обсерваторията до разклон с. Момчиловци е затворен за движение на МПС, поради снегонавяване. Обходен маршрут: Момчиловци-Соколовци-Рожен.

Област-Стара Загора: -път 5005 връх Шипка - връх Бузлуджа, затворен за МПС поради снегонавяване. Обходен маршрут: връх Бузлуджа - гр. Шипка - връх Шипка - Габрово; път-ІІІ-5601 гр. Шипка – с. Шейново.

 

Състояние на републиканската пътна мрежа

Състояние на автомагистралите:

АМ „Тракия”: Пътните настилки са заснежени и се почистват.

АМ „Хемус”: Временно се ограничава движението на товарни автомобили от Ботевград за София, с цел почистване.

АМ „Марица”: Пътна настилка е мокра на места е заснежена и обработена.

АМ “Люлин”: Пътните настилки са мокри, на места заснежени и се почистват.

 

Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:

Област-Благоевград: - по пътя Благоевград-Станке Лисичково всички автомобили да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета; по пъя Г. Делчев – Петрич, в района на ,,Попови ливади” всички автомобили да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.

Област-Велико Търново: - Затворен за движение е пътят Велико Търново-Свищов.

Област-Видин: -път Е79 – в отсечката Димово-Бела-Скомля–Медовица е забранено движението на тежкотоварни автомобили заради почистване. Забранява се движението по пътищата Церова вода-Милчева лъка и пътя Церова вода-Раковица

Област Кърджали: За цялата област, без общ. Кърджали и Ардино - всички МПС да се движат с вериги

53 000 останаха без ток

Около 53 000 потребители в Западна България са без ток, съобщи за БТА Божидар Гатев, директор дирекция "Експлоатация и поддържане на мр...

Област-Кюстендил: път Перник-Цървеняно и път Жиленци-ГПП-Гюешево товарните автомобили да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета; път ІІ-62 Кюстендил-Дупница-Клисура - в местността „Черна нива” товарните автомобили да се движат с вериги.

Област-Ловеч:-в цялата област товарните МПС да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

Област-Пазарджик: - път Батак-Доспат; път Велинград-Сърница-Бърдуче, път Белово-Юндола, път Ракитово - Цигов Чарк - Превала, път Велинград-Юндола-гара Аврамово - всички МПС да се движат с вериги товарните МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета.

Област-Перник: - Затворени пътни участъци: Радомир – Перник; Радомир – Долна Диканя – затворен за всички МПС.

Област-Плевен: Затварят се за всички МПС път Любеново – Никопол и Гривица Згалево поради снегонавявания.

Област-Разград: Всички товарни автомобили задължително да се движат с вериги без ремаркета и полуремаркета.

Извънреден щаб за снегопочистването

В почти цялата страна продължава да вали сняг. Обстановката по пътищата е усложнена. Столична община свика извънреден щаб за координира...

Област-Русе: - път ІІІ-501 Русе-Две могили-Бяла в участъка Борово-Бяла и път ІІІ-202 Русе-Щръклево-Кацелово в участъка Щръклево-Кацелово-не се обслужват през зимния период.

Област-Смолян: - В областта всички автомобили да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

Област-София: път І- 1 /Е-79/ Видин - София-Кулата, в участъка Ботевград-Враца, е затворен за всички МПС; на територията на община Самоков всички МПС да се движат с вериги.

Област-Търговище: - В цялата област товарните автомобили да се движат с вериги.

Област-Шумен: Забранява се движението на тежкотоварни МПС по пътя Варна - Русе на територията на община Шумен.

Състояние на енергопреносната и електроразпределителната мрежа:

Снегът затрупа България. Оранжев код за опасно време!

Невиждан от много време снеговалеж се изсипа в последните два дни. Почти в цялата страна има дебела снежна покривка, която затруднява...

Аварирали са далекопровод на територията на Петрохан и 4 електропровода на територията на област Русе.

По информация на ЧЕЗ: Към момента без захранване на територията на дружество са 764 трафопостове. Без ток са: - София област- 18 населени места; обл. Монтана-19;: област Враца- 7; Област Ловеч- 2: област Благоевград- 10: област Кюстендил – 1; обл.Перник – 1; обл. Плевен – 10 и обл. Видин – 25. Общо 91 населени места с 53193 потребители.

За отстраняване на авариите работят 1 000 служители; 450 екипа. Работата на екипите е затруднена поради заснежените и непочистени пътища и паднали дървета от силните ветрове.

По информация на "Е.ОН БЪЛГАРИЯ МРЕЖИ" АД: Без електрозахранване в областите Добрич и Силистра са 53 селища; Русе и Разград – 40; Горна Оряховица – 3; Шумен – 2 и Варна - 1 селище.

По информация на BG-EVN "ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ” АД:

Без ток са: Област Пловдив – 9 населени места; Пазарджик – 32 населени места; Смолян – 33 населени места; Ст. Загора – 15 населени места; Кърджали – 79 и Хасково – 4 населени места. За отстраняване на авариите работят 46 екипа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com