Хиляди на протест срещу промените в Изборния кодекс (ВИДЕО и СНИМКИ)

9981
Хиляди на протест срещу промените в Изборния кодекс (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com / Михаил Митев

Стотици граждани се събраха на протест срещу промените в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина в центъра на София. Организатори са "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

И двете партии смятат, че гласуването не трябва да бъде смесено, а само с машина. Предстои гласуването на закона в пленарната зала. Според "Продължаваме промяната" и "Демократична България" промените за връщането на стария начин на гласуване са превърнали машините в принтери, а гласуването зад граница ще бъде затруднено с отпадането на район "Чужбина".

"Днес сме се събрали тук срещу хартиената коалиция. Как да имаме вяра към хората в парламента? Трябва да имаме вяра, че когато гласуваме, вотът ни няма да бъде откраднат, а ще бъде отчетен. Имаме нужда от вашата подкрепа, за да имаме честни избори. няма да се откажем", заяви вече бившият правосъден министър Надежда Йорданова.

"Искаме ли машините да се превърнат в едни принтери, с които да се открадне гласът ни? Когато Борисов говори за машините, той забравя, че тези машини той ги е поръчал, така че българският Мадуро е Борисов. Искаме ли 150 000 невалидни бюлетини отново? Искаме ли в следващите местни избори 15% от всички бюлетини да бъдат невалидни?", попита Кирил Петков. "Ето защо няма да им позволим в средата на нощта да откраднат нашия вот. Няма да се върнем назад, всички заедно можем повече", заяви още съпредседателят на ПП. "Ако промените минат през зала, вето е най-малкото, което се очаква от президента", коментира по-рано Петков пред журналисти. 

На протеста бе и лидерът на Сдружение БОЕЦ Георги Георгиев. "Преди малко бях вътре в парламента и обсъждахме как да дадем отпор. Това сега е първата стъпка. Случва се това, което Путин направи в Украйна - както украинците се обединиха срещу него, така и мафията превръща нас в сила, в обединено гражданско общество заедно с партиите, с които имаме общи цели. Никога повече мафията на власт. Нашата битка трябва да продължи. Предложихме тези действия да продължат, очакваме от ДБ и ПП да издадат пропуски на нас, гражданите, да бъдем с тях заедно вътре в сградата. И да ги попитаме очи в очи - ти защо искаш да върнеш изборните измами, тогава виждаш страха им. Бой до дупка!", заяви Георги Георгиев. 

"Всички наши членове на правна комисия нямаше как да се справят, ако не знаеха, че вие сте зад нас", заяви и Никола Минчев. "Важно е да покажем на всички, че както високата избирателна активност намалява купения вот, така и високата гражданска активност ще намалява възможността на тези от другата страна на барикадата да правят това, което са намислили", каза още той.

Отношение по темата взе и Велислав Величков от "Правосъдие за всеки". "Много, много свободни хора има днес тук под дъжда. Когато дъжд вали, значи ще ни провърви. Много хора гледат и от вкъщи на топло, с уиски в ръка, от сараите, и си казват - какво ще правим сега? Защо не го гласуваха днес? Защото Борисов го е страх от вас и се чуди как да се измъкне от капана на неловката ситуация, в която сами се вкараха заедно със своя политически ментор Доган. БСП също измени на това, което правеше миналата година. И трите партии имат един и същ произход и той е червен. Свободата се пази всеки ден, правото се отстоява постоянно", категоричен бе той.

"Поклон за това, че сте тук. Виждам единство, благодаря на всички, които застанаха зад нашите усилия тази вечер. Това единство не е просто тук, на този площад, това единство започва да пуска корени и аз съм уверен, че ние ще си върнем България. Много хора ни питаха - докога ще протестираме - до живот. Демокрацията се отстоява всеки ден, цял живот. Те опипват почвата за управление, опипват почвата за коалиция и управление на реванша. Гледат по телевизора, за да видят колко хора са излезли, какво казвате. Нека изпратим ясно послание,, че гражданите няма ди оставят каруцата в калта, няма да си оставят републиката в калта. Няма да се откажем, а ще бъдем още по-силни, още по-единни, защото България пак трябва да има демократично правителство. Това, че сме заедно тук, е залог именно за това. Какво като направите бройката на заявленията от 40 на 100 - те пак ще ги съберат. Няма да си дадем страната", каза и Христо Иванов.

Пред събралото се множество говориха още Мартин Димитров от ДБ и Мирослав Иванов от ПП, които също благодариха на всички и обявиха, че битката им ще продължи.

ОЩЕ: Кой лъже? Бойко Борисов говори за машинното гласуване, руския газ и "Газпром" и Шенген (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com