Хирурзи от четири специалности оперират с най-новото поколение робот (ВИДЕО)

18508

Уролози, гинеколози, гръдни и коремни хирурзи от Аджибадем Сити Клиник, болница "Токуда" вече работят с най-модерното четвърто поколение на робота Da Vinci Xi. Новият модел замести предишния, който даде началото на робот-асистираната хирургия в лечебното заведение още през 2017 година. Оттогава досега са с направени близо 700 роботизирани операции.

"Първи се лицензирахме специално за гръдната хирургия. Само за 1 година направихме малко под 100 операции с робота с много добър успех - малък престой в болницата и добър резултат в следоперативния период. Има още мисля, че 8 робота в цяла България. Миналата седмица взеха лиценз и колеги от Пловдив, които също ще работят гръдна хирургия. Обучението е доста сериозно и дълго. Лицензирането също е доста дълъг и скъп процес. Доста работа се иска и съчетаване на екипите, които работят, така че подготовката е много сериозна", споделя доц. д-р Цветан Минчев, който е началник на отделението по гръдна хирургия в болница "Токуда".

Български лекари извършиха уникална операция

Две седмици след уникална операция в УСБАЛО „Проф. Бойчо Бойчев“ в Горна баня13 годишната Райна Т. от Пловдивско ще може от...

Предимствата на новия робот добавят бързина на действията за хирурга и подобрена визуализация. Машината предоставя на специалистите повече възможности за минимално инвазивни действия и разширяване на приложението на роботизираната хирургия.

"Той е приложим за почти всички хирургии. Първоначално роботът е измислен за кардиохирургия, след това там имаше едно отстъпление и се конкретизираха върху гръдната хирургия, урологията, гинекологията и общата хирургия. Най-основното предимство е атравматичният достъп за пациента, реално се работи през няколко 8-милимитрови отвори, през които влизат ръцете на робота и той имитира моите движения. Всичко е направено така, че да осигури сигурност на пациента", категоричен е доц. Минчев.

С помощта на робота се съкращава времето на процедурата, съответно и времето, което пациентът прекарва под анестезия. Новият модел помага и за ограничаване на кръвозагубата и хирургичната травма. Робот-асистираната хирургия е най-приложима при онкологичните операции, където прецизността и бързото възстановяване са много важни.

Варненска болница купува хирургичен робот „Да Винчи“ (СНИМКА)

Хирургичен робот Da Vinci Xi купува Университетската болница „Св. Марина“ във Варна. Стойността на покупката, кръстена на Л...

"Подходящ е за всички онкологични заболявания до определени размери на туморите, за заболявания на хранопровода, гръдния кош и плеврата има доста широко приложение. Особено новия модел, който е при нас, позволява селективно позициониране върху пациента и възможност да се работи в доста по-голяма граница на ръцете на робота" обяснява хирурга.

Роботът носи името на италианския архитект, скулптор и художник от епохата на Ренесанса – Леонардо да Винчи. Разработен е още през 80-те години за целите на американската армия, за да осигури възможност за извършване на хирургични операции при военнополеви условия чрез дистанционно управление. Скоро след това намира приложение и в цивилната медицина. У нас с "Да Винчи" се правят операции от 12 години, като първият робот е купен от УМБАЛ - Плевен.

"Токуда" е единственото лечебно заведение в България, в което се извършват роботизирани операции в четири различни специалности, превръщайки болницата в технологичен лидер за най-иновативната хирургия в страната.

Спасиха млад мъж с масивен инсулт с механично изваждане на тромба

Млад пациент с масивен инсулт бе спасен с механично изваждане на тромба в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, съобщават от лечебницат...

Автор: Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване