ИА "Автомобилна администрация" искат 50% увеличение на заплатите

1960
ИА "Автомобилна администрация" искат 50% увеличение на заплатите
Снимка: БГНЕС

Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ започна безсрочна стачка в цялата страна. Държавните служители настояват за 50% ръст на заплатите и равно възнаграждение за хората на една и съща длъжност. Докато не постигнат резултат, на изпит за шофьорска книжка ще могат да се явят едва по няколко души на ден, гишетата ще работят за кратко, а служителите по пътищата ще извършват минимален брой проверки.

ОЩЕ: Отлагат въвеждането на случайни маршрути на изпита за кандидат-шофьори

Не е нормално 20-годишен служител да взима 800 лева брутна заплата, а новоназначеният, който трябва да обучаваш, да получи примерно 1400 лв. заплата. С министъра имахме среща, в която ни увери, че ще ни изравнят заплатите”, коментира Александър Иванов, председател на стачния комитет в ИА „Автомобилна администрация“, пише в. "Сега".

Служители решили да стачкуват след като в новия държавен бюджет не била предвидена актуализация на възнагражденията им. В знак на недоволство инспекторите върнали днес повечето чакащи за изпит.

Министерство на транспорта и съобщенията коментира стачката така:

"Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ започна действия за удовлетворяване на исканията на синдикатите още на 25.07.2023 г. Тогава бе проведена среща на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и заместник-министър Димитър Недялков с представители на стачния комитет. По време на разговорите стана ясно, че Министерството има готовност да води честен диалог със синдикатите, за да бъдат намерени съвместно най-добрите решения за служителите в рамките на закона. Министър Гвоздейков постави и въпроса за необходимостта от рязко повишаване на качеството на работа и подчерта, че в един диалог е важно всяка от страните да поеме съответните ангажименти.

Към момента са идентифицирани три етапа на действие за решаване на поставените въпроси. За 27 служители, които към момента са с най-ниски заплати, са стартирани процедури, чрез които ще им бъде коригирано месечното възнаграждение.

По отношение на исканията за изравняване на заплатите на служителите, които заемат еднакви длъжности, анализите показват че същите могат да бъдат изпълнени в кратки срокове за около 80 държавни служители, които отговарят на условията по Закона за държавния служител. За други 133 служители, които са назначени по трудово правоотношение също е намерен вариант за увеличение при спазване разпоредбите на трудовото законодателство.

Още в рамките на тази седмица ИА „Автомобилна администрация“ ще организира нова среща със синдикатите, за да представи извършеното до момента и предстоящите стъпки".

ОЩЕ: Рановски: Колите на ДАИ ще са с ПОС-терминали, нарушителите ще плащат глобите веднага

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Нанков: "Фактурите" на Промяната започнаха да излизат - засега са 200 млн. лв.

Железничарите в стачна готовност

Искат освобождаване на пияния инспектор, правил сексуални намеци на камериерки

BILLA е на първо място по ръст в количествата разделно събран текстил за 2023 г.

Най-важните новини за деня: 15 май 2024 година

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com