Има ли пластмасови частици в бутилираната вода у нас?

4192
Има ли пластмасови частици в бутилираната вода у нас?
Снимка: Pixabay

Частици пластмаса в почти всяка бутилка вода. Данните са от мащабно световно изследване на бутилираната минерална вода. Доколко опасно е това за здравето?

Тестовете са проведени в държавния университет в Ню Йорк. Учените изследват над 250 бутилки вода от различни марки. В 93% от пробите са открити миниатюрни пластмасови частици като пропилен и найлон. Количеството на тези частици е средно по 10 на литър бутилирана вода. А размерът на всяка от тях е по около 0,1 милиметър колкото е например дебелината на човешкия косъм.

ЕС иска до 2030 г. всички платмасови опаковки да се рециклират

Европейският съюз представи плановете си до 2030 г. всички пластмасови опаковки в Европа да могат да бъдат рециклирани и постепенно ...

Ефектът на микропластмасата върху човешкия организъм тепърва ще се установява. Данните обаче показват, че потреблението на бутилирана минерална вода расте с всяка изминала година. През 2017 г. са консумирани повече от 390 милиарда литра, което е с над 100 милиарда повече, отколкото преди пет години, съобщава Нова телевизия.

Замърсяването на водата идва именно от бутилката, в която е поставена, твърди ръководителят на проучването - професорът по химия Шери Мейсън.

„Ако пиете само бутилирана вода и го правите всеки ден в продължение на години, говорим за десетки хиляди приети частици пластмаса”, казва проф. Шери Мейсън.

И въпреки че сред изследваните марки вода от 9 държави, не присъстват български, от Асоциацията на активните потребители настояват такива проучвания да се направят е на нашия пазар.

Какво съдържат готовите салати?

Само три от 14 марки салати „Снежанка“ съдържат кисело мляко, а в „Руските“ салати няма яйца, но има поне по тр...

„Няма разлика между вида пластмаса, който се използва в България, в Германия или в САЩ. Навсякъде по света минералната вода се бутилира горе долу по един и същи начин”, казва Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители”.

От бранша обаче са категорични - процесът на бутилиране у нас се контролира стриктно.

Резултатите от изследването доведоха и до реакцията на Световната здравна организация, откъдето заявиха, че предстои установяване на влиянието на микропластмасата върху здравето на човека. Такова неминуемо ще има, твърдят токсиколозите.

„Като влязат тези миниатюрни частици в човешкия организъм се получава химическа реакция. Те въздействат директно като химическо вещество и убиват полезните микроби, които са в дебелото черво и отслабват нашите защитни сили”, коментира токсикологът д-р Никола Александров.

СЗО: В бутилираната вода има пластмаса

Световната здравна организация (СЗО) публикува доклад заради резултати от мащабно изследване, според които са открити частици пластмаса...

Според учените досега човечеството е успяло да произведе 8 милиарда тона пластмаса от откриването на технологията за нейното производство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com