Има случаи на пренасяне на заразено с африканска чума месо в багажници

2594
Има случаи на пренасяне на заразено с африканска чума месо в багажници
Снимка: Pixabay

Установили сме случаи на пренасяне на заразено с африканска чума месо в багажници. Това каза на брифинг в Министерски съвет изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Имаме случаи в багажници на коли да установим, че има свинско месо от зоните. Затова работим и с полицията и мерките ще бъдат стриктни. Няма да се допуска нито една кола от огнищата", изтъкна д-р Илиев. "Всичко ще бъде проверено. Основната опасност за пренасянето на заразата са хората", посочи той.

Свиневъди: Домашните прасета, които са нерегистрирани, застрашават останалите

„В момента около 1% нелегални прасета държат пистолета, зареден с патрон в цевта, срещу 99% от регистрирани прасета в България&ld...

Д-р Илиев отбеляза, че за една година заболяването е стигнало от Грузия до Санкт Петербург, като коментира, че едва ли вирусът се е пренесъл от дивите прасета.

От МВР обясниха, че ще засилят контрола на всички гранични пунктове, особено в районите на разпространение на заразата. В тях допълнително ще се пренасочат служители от полиция и жандармерия.

По-рано министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева съобщи, че двете нови огнища на африканска чума са установени във Врачанско и Търговище. 

"За България проблемът на заболяването е изключително сериозно. Под риск и заплаха е един конкурентен сектор – свиневъдство", посочи тя, като уточни, че той отговаря на биосигурността. "Сектор със среден БВП годишно за 2018 г. – 250 млн. лв., с близо над 40 % задоволяване на вътрешното потребление", добави Танева. По думите й държавата ще вземе всички възможни мерки, които ще бъдат наложени с цялата им строгост за да се справи с този риск и тази потенциална опасност.

Властите с внезапна проверка в курорта "Елените"

С началото на активния летен сезон започнаха проверките за нарушения по българското Черноморие. В курортен комплекс "Елените" беше напр...

"В Областните епизоотични комисии от утре тръгват и професори от Центъра за оценка на риска, за да разясняват на хората какви са опасностите и как се предава това заболяване", съобщи още Танева. Тя поясни, че е подготвен информационен клип относно това какво представлява заболяването.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов уточни, че военното министерство е разрешило силите на военната полиция да бъдат ангажирани от Областните епизоотични комисии и да участват в контрола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com