Имиграционна вълна от Сирия у нас няма, има засилен миграционен натиск

2688
Имиграционна вълна от Сирия у нас няма, има засилен миграционен натиск

У нас не можем да говорим за имиграционна вълна от Сирия, но със сигурност има засилен миграционен натиск. Броят на сирийците, подали молба за закрила от българска страна, е увеличен близо два пъти и половина в месеците август и септември, в сравнение с по-предните месеци. Това заяви Никола Казаков, председател на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет, предаде Фокус.

„През април-май 19 души са поискали закрила у нас, през август те са 41, а през септември - 48. Броят на подалите молба за закрила е 2.5 пъти повече”, поясни Казаков. По думите му в случай на възникване на кризисна ситуация влиза в сила Национален план за действия при временна закрила в Република България.

Турция отвръща: Затваря въздушно си пространство за сирийски самолети

Турция закрива достъпа на сирийски самолети в своето въздушно пространство. Това заяви външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, сле...

„Това е и единственият документ, по който се определят задачите на органите на изпълнителната власт за извършване на координирани действия при кризисна ситуация. Този план се въвежда с решение на Съвета на Европа и има критерии, кога да се въведе този план. Единият от критериите е минимум 500 души да са пресекли границата за едно денонощие, според нашите данни сме далече от това число, но страната ни има готовност и поддържа този план”, каза още той.

Според Никола Казаков по този план се работи ежедневно, има създадена междуведомствена работна група и тя непрекъснато го актуализира. Към момента с наличния капацитет, с който разполага България, чужденците се настаняват и им се предоставя закрила и всички условия на нормален живот. Държавна агенция има капацитет за още 260 души, каза още Никола Казаков.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com