Инж. Иванов: Водата ще поскъпне в някои градове на страната

2467
Инж. Иванов: Водата ще поскъпне в някои градове на страната
Снимка: Thinkstock

Очаквам да има увеличение на цената на водата в някои градове на страната, тъй като има обективни обстоятелства за това – увеличаването на минималната работна заплата, цената на електроенергията и изградените с евросредства съоръжения. Това заяви председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов пред националното радио.

"С увеличение на минималната работна заплата се увеличават разходите за фонд "Работна заплата" и затова са необходими допълнителни средства в дружествата. Увеличението на цената на електроенергията от миналата година не беше отразено в цените на водоснабдителните услуги. И не на последно място - в градовете, в които се изградиха нови съоръжения с европейски средства, в голяма част от тях има необходимост от повишаването на цените, тъй като тези нови съоръжения генерират големи допълнителни разходи", каза още той.

Само от шест обществени чешми в област Ямбол тече годна за пиене вода

Само от шест обществени чешми в област Ямбол водата е годна за пиене, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Инспекторите са изсл...

Сред градовете, в които може да се очаква увеличение на цената на водата Иванов посочи Кърджали, Габрово, Благоевград и Бургас.

Инж. Иванов обясни, че зад увеличението на цената на водата не се крие стремеж на дружествата към печалба, а генериране на приходи, с които да се покриват разходи и да се инвестира – "това което не е случвало от години – адекватно и навсякъде".

Над 60 на сто са физически и морално остарелите етернитови водопроводи, чиято подмяна изисква големи инвестиции, отбеляза още експертът. Според цитирани от него данни са необходими над 12 милиарда лева, за да бъдат постигнати европейски нива в обслужването на населението.

Все още има големи градове сред които Шумен, Сливен и Ямбол, които нямат пречиствателни станции за питейните води и при снеготопене и дъждове водата става негодна за пиене – мътна е и съдържа твърди частици, каза още Иван Иванов.

500 млн. души в света изпитват остър недостиг на вода

Четири милиарда души на Земята изпитват остър нeдостиг на вода поне един месец в годината. От тези четири милиарда поне половината са...

Най-скъпа е водата в Търговище, а най-евтина в Пазарджик и Благоевград. В градове, в които липсва отвеждане и пречистване, комплексната цена е по-ниска, посочи още Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com