Инструктори: Всеки пети шофьор е с купена книжка

2712
Инструктори: Всеки пети шофьор е с купена книжка
Снимка: БГНЕС

Корупцията в структурите на Министерството на транспорта и облечените в прекалена власт негови агенции бяха посочени като един от сериозните проблеми на пътната безопасност по време на публична дискусия в Благоевград. Градът бе четвъртата спирка на общественото обсъждане на трите нови законопроекта за пътна безопасност. За четвърти път те получиха жълт картон от експертите и представители на неправителствени организации. Над 300 страници с критики към законите са внесени до този момент, призна заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, който е и ръководител на работната група по проектозаконите, предаде БНР.

Не слабостите в нормативните актове, които вероятно ще се доработват поне още година, бяха основната причина за тревожната камбана, която започна да бие обществото, а корупцията. Инструктори, провеждащи шофьорски курсове, казаха:

Има официално предложение да не се иска свидетелство за съдимост от кандидати за шофьорска книжка

Във връзка с реформата по отношение на бюрокрацията в държавната администрация, която беше задвижена след заседание на Министерския съв...

„Какъвто и закон да направим за движение по пътищата и за подготовка на водачите, докато не се справим с корупцията, няма да има никакъв ефект. Годишно се продават около 40 хил. книжки. Всеки пети шофьор е с купена книжка“.

Темата за нестихващата корупционна епидемия в транспортното министерство и в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ повдигнаха от Института по пътна безопасност:

„Не може да има взети изпити от водачи, които са полуграмотни, да не кажа неграмотни. Не може да има арестувани служители, които провеждат такива изпити, и да продължават да работят в институцията, която провежда изпити. Ако това не се коригира и не започнем кардинално да работим в тази сфера, ще ни бъде много трудно и ще отчитаме само тежки произшествия със загинали“.

Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов отговори: „Преписките са 11 и сме помолили 11 пъти прокуратурата да ни даде право да ги освободим. Отговорът е следният „Води се дело. Докато не бъдат осъдени тези хора и съдът да потвърди тяхната вина, нямаме право да ги уволним“.

Предлагат 17-годишните да могат да шофират без книжка

Министерството на транспорта и МВР лансират нова идея - шофьорите без книжка да излязат на пътя. Целта е кандидат-водачите да натрупат ...

Повдигналият темата за корупцията в транспортното министерство се оказа дисциплинарно уволненият като шеф на столичното ДАИ Кънчо Димитров, известен с това, че е подавал най-много сигнали за корупционни схеми. Той припомни, че и зам.-министър Ангел Попов е предаден на съд от прокуратурата за фалшиво обещание за съдействие с цел получаване на материална облага – подкуп от 8000 евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com