Инж. Александър Тацов: Русия залага на война на изтощение с много жертви (ВИДЕО)

1623
Инж. Александър Тацов: Русия залага на война на изтощение с много жертви (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов ни среща с инж. Александър Тацов - изследовател, който прави собствени проучвания в непопулярни области от българската и световната политическа, научно-техническа и военна история, чиито резултати е отразил в повече от 50 публикации.

„Това е една странна война за 21 век. Тя отговаря по-скоро на стандартите на Първата световна война, отколкото на една съвременна война. Бавна, позиционна война, с бавна динамика на развитие на военните действия. Но затова си има и определени причини, т.к. атакуващата страна, в случая Русия, не можа в началото на войната да осъществи пробиви и се оказа, че е неспособна на това и войната премина в позиционна фаза.“, казва за войната в Украйна изследователят на военна история. Още: Ако целта на Русия е освобождение на България, щеше да бъде формиран Освободителен фонд, а не Окупационен фонд (ВИДЕО)

Неуспехът на контранастъплението на украинската армия се дължи на няколко причини: грешки в стратегията от страна на украинското командване, недооценка на степента на защита на руските укрепени позиции и най-вече на минните полета, разпиляване на силите по няколко направления, разногласието между украинските и западните стратези относно целите на настъплението. „Трябва да отбележим и недостига на оръжие от всякакъв вид - в областта на артилерийските системи, ракети, самолети и т.н., бронирани машини, танкове. Тази причина е много важна и за нея има също обективни предпоставки. Трябва със съжаление да отбележим, че стратегията на западните сили по отношение на тактиката на водене на конвенционална война се оказа неправилна. Деиндустриализацията на западните страни доведе до това, че военната индустрия не е в състояние да осигурява въоръжение и да попълва загубите в една бъдеща конвенционална война, която се води със същото ожесточение почти, с което се е водила Втората световна война.“

Според Александър Тацов след победата на Студената война в края на 80-те години военната индустрия в Западна Европа беше до голяма степен неглижирана, при което тя беше поставена на търговска основа, т.е. следеше се търговската икономическа изгода, а не военните императиви. „Защо нашите самолети F-16 се бавят? Ами защото изграждането на тези самолети е кооперирано по целия свят вече. Това е една търговска дейност, а не военна. Навремето всички военни самолети се сглобяваха в САЩ. Сега например крилата на F-16 се произвеждат в Израел. Представете си по време на военни действия каква логистика трябва за да се осигури бързо производство и възстановяване на щетите.“ Още: Доц. Момчил Дойчев: Русия може да бъде победена чрез нова надпревара във въоръжаването (ВИДЕО)

„Идеята е да се изтощи Украйна от към човешки жертви и освен това да се принуди Западът по някакъв начин да влезе в преговори, защото в Русия много добре виждат, че западните сили не могат да осигурят необходимото въоръжение на Украйна. Затова именно е приложена тази средновековна тактика, която навремето е дала резултат с това изтощаване на противника. От друга страна всички видяхме, че руската армия не е способна на настъпателни операции с механизирани сили.“, казва Тацов.

„Ембаргото, на което беше подложена на Русия в момента не работи може би на 50%. А в момента руските ракети, както е известно, имат системи за управление, които са западни. Русия в областта на електрониката са много назад и продължават и до момента да заобикалят ембаргото през 3-ти и 4-ти страни, както го правиха по време на Съветския съюз, но все още западните сили не могат да запушат тия пробойни в ембаргото.“

Целият разговор на Васил Данов с инж. Александър Тацов можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Интензивно движение на военна техника ще има в почивните дни около 24 май

Огнян Минчев: Ако не защитим това, което сме, рискуваме да изгубим всичко (ВИДЕО)

Времето утре - 21 май 2024 г.

Възстановяват резиденцията на Тодор Живков в Банкя

"Витоша ски" с позиция за спирането на Симеоновския лифт

Апелативният прокурор на София хвърли оставка

Бебешките пюрета са предпочитан избор за захранване на бебето

НКЖИ дава над 12,5 млн. лв. за киберсигурност

Нови избори - нови надежди за младите хора: Кога ще се обособи Министерство на младежта?

Грандиозен астрономически проект: България се присъединява към паневропейския радиотелескоп LOFAR

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество