Искаме по-бърз избор на съдебен инспектор, защото очакваме доклад от ЕК, каза Цацаров

9124
Искаме по-бърз избор на съдебен инспектор, защото очакваме доклад от ЕК, каза Цацаров
Снимка: БГНЕС

Не може да стоим толкова време без съдебен инспектор. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров за избора на главен съдебен инспектор, предаде БГНЕС.

Цацаров посочи, че това не значи избор или не. Това значи невъзможност да бъде формирано мнозинство от 2/3 в парламента. Хубаво, не се реализира избор на някаква крупна политическа фигура, ние сега бързаме, защо - защото чакаме доклад от ЕК, това е истината, каза той.

Мандатът на главния съдебен инспектор Анна Караиванова изтече в началото на тази година при предишното Народно събрание. Главният инспектор встъпва в длъжност на 9 януари 2008 г., а мандатът му е петгодишен. През октомври Караиванова подаде оставка от поста, след като нито предишният, нито сегашният парламент успяха да осигурят необходимите 2/3 квалифицирано мнозинство, за да бъде избран нов. Законът за съдебната власт казва, че Народното събрание избира главен инспектор и инспектори не по-късно от един месец преди изтичането на техния мандат. За поста има само една кандидатура - на съдията от ВАС Веселина Танева.

Вчера от ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента проект за решение за промяна на решението за процедурни правила за избор на главен съдебен инспектор. С него се прави предложение срокът за издигането на номинации за кандидати да бъде удължен до 31.01.2014 г. От ГЕРБ обясниха, че в момента обсъждат имена, които да издигнат като кандидатура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...