Искат 10% от тютюна да е без акциз

16634
Искат 10% от тютюна да е без акциз
Снимка: БГНЕС

Протести на тютюнджии разтърсиха Неврокопския край рано сутринта в понеделник. В над 30 населени места хората излязоха на бунт срещу забавената изкупна кампания и ниските цени на "зеленото злато". Те настояват за цена от поне 6,50 лв. за кг и уверяват, че няма да предадат продукцията за предлаганите 5,20-5,50 лв. за кг. Решението за масовите протести беше взето в неделя на среща в Гоце Делчев между кметове и земеделци, предаде Стандарт нюз.

"Те са в безизходица. Навсякъде протестите са различни - някои не пускат децата си на училище, други блокират движението по пътищата, трети палят бали с тютюн. Има и такива, които плашат да обявят гладна стачка", заяви кметът на община Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов.

Запалени бали и затворени пътища на поредния протест на тютюнопроизводителите

Напрежението в сектора на тютюнопроизводителите не само не се успокоява, ами е на път да излезе извън контрол. Това заявиха от Съюза на...

Той предлага да се разреши на тютюнджиите да продават без акциз 10% от продукцията си като нарязан тютюн. В момента хиляди тютюнопроизводители са с вересии по магазините, нямат пари да си покрият сметките, не са плащали тока, водата и телефона. Имат и кредити към банките. В някои селища е спрян токът на десетки къщи. "Другото име на роба е тютюнопроизводител. Няма достойно заплащане на тежкия ни труд. Изнемогваме, но няма да си дадем тютюна на безценица", заявиха протестиращите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com