Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искат оставките на Комисията за защита на потребителите заради скока на цените на мобилните оператори

22 декември 2021, 15:15 часа • 5309 прочитания

От Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) поискаха оставката на цялата Комисия за защита на потребителите (КЗП) и на председателя й Димитър Маргаритов заради едностранното вдигане на цените от мобилните оператори. Ръководството на КЗП отдавна не защитава интересите на хората и трябва да бъде сменено от новия Министерски съвет, коментира Пейо Майорски, председател на АЗП. Според него няма информация КЗП да е налагала някога санкции на мобилните оператори. Винаги най-ощетени са били потребителите и тази практика трябва да се промени, допълни Майорски.

Едностранното вдигане на цените по действащите договори от А1 и "Теленор" обясняват с предвидената подобна възможност в Общите условия към тях. Затова недоволните клиенти не могат да прекратят договора си предсрочно, без да платят неустойки. Тези условия са в полза на мобилните оператори и показват, че потребителите нямат никакви права, заяви Пейо Майорски. Освен, че не могат да се откажат от договора без глоба, те не могат да преподпишат и изберат условия на по-ниски тарифи.

Промяната в цените на мобилните оператори засяга всички частни и бизнес клиенти, ползващи мобилни и фиксирани услуги. Тя ще влезе в сила през първото тримесечие на 2022 г. Мобилните оператори оправдават решението си с инфлацията. Увеличение с 4-5% означава месечните сметки от 20 лв. да нараснат до 20.82 лв., а сметки от 30 лв. - ще поскъпнат с 1.23 лв.

Асоциацията за защита на потребителите възнамерява да сезира Европейската комисия за промените в цените на мобилните оператори и за бездействието на КЗП.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес