Мобилните оператори вдигат таксите

16929
Мобилните оператори вдигат таксите
Снимка: iStock

Два от трите мобилни оператора на българския пазар обявиха, че предстои увеличение на месечните абонаментни такси. Размерът на таксите ще бъде индексиран наведнъж с нивото на средногодишната инфлация за 2020 и 2021 година, като потребителите ще видят промените по сметките си през първото тримесечие на следващата 2022 година. Това става ясно от съобщение на сайтовете на А1 и Теленор. На официалния сайт на Виваком няма подобно обявление.

Средногодишната инфлация (ИПЦ) през 2020 година възлиза на 1.7%, докато данните за 2021 година ще бъдат публикувани от Националния статистически институт през януари 2022 година, поради което се налага телекомите да изчакат до официалното публикуване на статистиката.

Инфлацията прехвърли 7%

Годишната инфлация у нас нарасна до 7.3% през месец ноември, сочат данните на Националния статистически институт. Това е най-високото н...

Според НСИ, средногодишната инфлация у нас към края на ноември възлиза на 2.7%, което предполага, че нивото за цялата година ще бъде около тази стойност. Това означава, че абонаментните такси ще скочат с около 5% през следващата година. Така например, ако месечната абонаментна такса възлиза на 30 лева, след увеличението с около 5%, тя би нараснала с 1.5 лева до 31.5 лева.

От Теленор посочват, че очакваното увеличение на таксите ще бъде именно с около 5%, като потребителите ще видят индексацията по фактурите си, издавани след 5 февруари 2022 година.

От А1 разясняват, че индексацията ще влезе в сила през първото тримесечие на 2022 година, като компанията ще публикува на официалния си сайт от кога точно влиза в сила увеличението, веднъж когато разполага с нужната информация т.е. когато НСИ обяви данните за инфлацията през 2021 година. От компанията посочват, че официалните прогнози на Министерство на финансите предвиждат средногодишна инфлация за 2021 година в размер на 2.4%, което означава, че индексацията на таксите би била с 4.1%.

Така или иначе, докато НСИ не публикува официалните данни за цялата година, всичко остава само в полето на прогнозите.

България в топ 10 по инфлация в ЕС

България е сред страните с най-висока годишна инфлация в Европейския съюз. Страната ни дели осмата позиция с Люксембург по-най-изразено...

Увеличението засяга всички частни и бизнес клиенти с абонаментни планове, които ползват мобилни услуги, съобщават от Теленор. В същото време покачването на цените при А1 ще засегне граждани и бизнес, които ползват мобилни и/или фиксирани услуги, става ясно от съобщението на компанията.

И двата телекома посочват, че в условията на договорите е предвидена възможност за индексиране на таксите с размера на средногодишната инфлация.

"Поради тези причина прекратяването на договор преди неговото изтичане не е възможно без заплащане на предвидените в него неустойки за предсрочно прекратяване.", пише в съобщението на А1.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика