Иван Димитров, изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР: Мисията на „Светилник“ е насочена към формиране на среда, чрез която България може да се развива

3126
Иван Димитров, изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР: Мисията на „Светилник“ е насочена към формиране на среда, чрез която България може да се развива
Снимка: Музикаутор

Непосредствено преди кулминационния празничен концерт „Светилник“, който се проведе на 18 юни в Народен театър „Иван Вазов“, изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров и ръководителят и главен диригент на Гвардейския представителен духов оркестър подп. Ради Радев, бяха специални гости в ефира на Българското национално радио (БНР) в предаването „Закуска на тревата“ по програма Хоризонт.

Те открехната завесата за програмата на събитието и споделиха емоциите и вълнението, които изпитват преди финала на второто издание на инициативата „Светилник“, която за поредна година дарява с химни български училища.

„Гвардейският оркестър винаги е задавал тона на българската музикална култура“, сподели водещата на предаването. Той бе избран да открие тържествено събитието, на което бяха поканени повече от 600 гости и да обясни за публиката значението и обединяващата сила на химна.

Тази година училищата, получили свой собствен химн и видеоклип към него, са седем и това се дължи на голямото желание и упоритост на 156 ОбУ „Васил Левски“, кв. Кремиковци, което копнееше да постигне тази своя мечта по случай своята 150-та годишнина. Благодарение на партньора на инициативата „Балканика ТВ“ и членовете на организацията на композитори и музикални издатели МУЗИКАУТОР Минко Ламбов и Ана Топалова тази мечта се сбъдна и заветният химн на училището зазвуча премиерно като изненада в края на големия концерт.

Изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров обърна внимание на развитието на инициативата, която разширява обхвата си извън столицата и привлича все повече съмишленици и партньори, подкрепящи с реални усилия и послания това социално-отговорно дело. Той подчерта обединяващия ефект, който инициативата оказва върху всички участници, както и добрите примери за колаборация с учебните заведения. Такъв е примерът с партньора на инициативата в лицето на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, който прие проектите за създаване на видеоклипове към химните като част от учебните си програми.

Подп. Ради Радев коментира добавената стойност на „Светилник“: „Благодарение на проекта нашите деца ще намерят пътя към себе си и нашата българска идентичност, защото химнът е онова музикално произведение, което олицетворява идентичността на една нация. Това е и пътят, по който да накараме нашите деца да се вслушат в нашата българска култура“.

Той също така адмирира усилията на МУЗИКАУТОР да ангажира десетки български творци и да предостави възможност на децата да се докоснат до същината на музикалното творчество, подкрепени и от своите учители. В този смисъл той подчерта и голямата роля на учителите по музика, надявайки се „Светилник“ да насочи вниманието към музикалното възпитание в училищата изобщо.

В заключение изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров отправи послание към всички слушатели на БНР, представяйки мисията на „Светилник“ като обединяващ фактор, свързващ всички, които имат отношение към общото ни настояще и бъдеще: „Бъдеще за всички, бъдеще за децата, формиране на среда, чрез която България може да се развива“. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com