Ивермектин - панацея срещу коронавирус? (ВИДЕО)

75786

През лятото на 2020 година бившият здравен министър Кирил Ананиев обяви, че започва клинично изпитание на "Ивермектин" като препарат за лечение на COVID-19. Към днешна дата вече има болници, които активно прилагат лекарството в борбата с коронавируса.

Какво показват първите резултати? Какво е широкото му приложение и може ли то да замени ваксините, особено като превенция? Отговори на тези въпроси дава проф. д-р Иво Петров, началник на Клиниката по кардиология към Университетска болница Аджибадем Сити Клиник.

Лекарство, което бие ефекта на ваксините срещу коронавируса - мълчи ли се?

Още от самото начало на пандемията COVID-19, когато стана кристално ясно, че не се намира бързо едно лекарство срещу проклетия нов коро...

"Ивермектин" е вече част от протокола за лечение на пациенти с коронавирус в нашето Ковид-отделение на Сити Клиник в базата ни в кв. "Младост". Това се базира на клиничните ръководства на няколко доста престижни институции, както в САЩ, така и в Израел. Разбира се, той е част от комплексното лечение, не е единствената терапия и смятам, че засега поне като първоначална регистрация, ефектът е доста добър. Прилагаме го вече от 1 месец на приблизително около 50 пациенти", споделя проф. д-р Петров.

"Рано е да се каже още, но когато се прилага в първите няколко дни от началото на симптоматиката, нашето първоначално впечатление е, че значително по-бързо се потискат симптомите, по-леко протича заболяването и по-рядко се налага да се прибягва до интензивна кислородотерапия, включително и до интубация. Всички ние знаем от публикациите през последните 6 месеца, че когато се стигне до такава тежка белодробна недостатъчност и съответно намаление на сатурацията на кислорода, която да наложи интубация, прогнозата не е добра. Поради тази причина ние използваме всички комплексни мерки, които биха могли да доведат до по-благоприятно развитие. Засега впечатленията ни са позитивни, ние имаме регистър, това е одобрено с решение на местната етична комисия и местния експертен съвет."

"Прилага се и в по-леки случаи, защото не се знае дали случай, който започва по-леко, след това няма да се утежни. Тъй като има множество публикации през последните няколко месеци в тази посока, дори има протокол, при който се прилага профилактично. Тъй като има 2 такива проучвания, които са изключително позитивни и те са проведени при лекари, които работят в Ковид среда. Аз бях първото опитно зайче, взех първите 2 дози от "Ивермектин", които видях, че са прилагани в проучванията, нямам никакви странични ефекти, чиста нула и засега съм негативен. Не съм се заразил, а имам поне 20 позитивни Ковид пациенти около мен, които ежедневно преглеждам и така е вече повече от 3 седмици."

"Търговското наименование на лекарството е "Ивермектин". Той е загубил много отдавна патент, така че няма оригинално название. Всички фирми, които произвеждат "Ивермектин" в България могат да го оставят така или да го наименуват по друг начин. Ние имаме протокол за снабдяване на "Ивермектин" в болницата", допълва проф. д-р Петров

Д-р Симидчиев разкри какво е в основата на лечението на COVID-19

В основата на лечението на COVID-19 е управлението на имунния отговор. Това заяви в интервю за БГНЕС пулмологът д-р Александър Симидчие...

"В много болници в България, включително и в нашата, се прилагат лекарства, които не са регистрирани в България. Не искам да ги изреждам, те са може би повече от 50 медикаменти и те се доставят с нарочен протокол. По-същия начин се доставя и "Ивермектин"-а. Той е едно от най-безопасните лекарства създавани някога в медицината. Всъщност медикаментът е хуманен, т.е. прилаган е в хуманната медицина повече от 40 години и все още се прилага. В огромно число страни в света се прилага още от 70-те години и продължава да се използва и до днес в хуманната медицина. Неговото приложение във ветеринарната медицина е дошло късно, т.е. след 20-годишна хуманна употреба. Крастата е само едно от стотиците му приложения."

"Ивермектин се прилага при множество вирусни, паразитни и бактериални заболявания. Списъкът е много голям – вирусите Зика, Ебола, вируси, които предизвикват така нар. нилска слепота и много други паразити, освен крастата. Това, което направиха някои съвсем умишлено, да се каже, че с лекарство за краста се опитват да лекуват Ковид-19, това е опит за принизяване на неговата стойност. Но този опит не успява нито в Бразилия, нито в Израел или Щатите, нито в Индия и няма как да успее, при положение, че има доказателства и наистина помага на много хора. Той не е панацея, това не е специфичен медикамент срещу Ковид-19, той помага вътреклетъчни причинители, те са множество, повече от 50, по-трудно да постъпват до клетката и това е неговият смисъл, той затова се използва."

"В световен мащаб той се прилага предимно в домашна обстановка, в 99% от случаите той е за домашно лечение, поради изключително ниския му профил на усложнения, т.е. изключително висока безопасност и фактът, че основният му път за приложение е пероралният, т.е. приема се през устата".

"За домашно приложение в момента може да бъде изработван само екстемпоре по назначение на лекар, т.е. когато лекар предпише конкретна рецепта с конкретен медикамент за конкретен пациент. Тогава този медикамент може да бъде изготвен от аптекаря по назначението на лекаря с конкретната доза, тъй като все още не е регистриран в България. Аз се надявам, че скоро ще бъде регистриран, смятам, че ние ще имаме нужда от него като здравеопазна система", обнадежден е проф. д-р Петров.

"Аз бях един от инициаторите за клиничното проучване на "Ивермектин"-а, но бяха включени само тези 9 болници, които имаха предварително договор с фирмата, която осъществява проучването, съответно нашата болница не беше сред тях."

Лекарство "с уникално добри резултати" срещу коронавируса - ползва се в България, но на каква база?

"Сега, появи се едно лекарство – не се появи, то е известно много отдавна, дава доста добра надежда. Излезе едно проучване за "Ив...

Според официална информация, получена от здравното министерство в отговор на въпроси на Actualno.com, клиничното проучване се прави от "Хювефарма" - фармацевтичната компания на Кирил Домусчиев. А лечебните заведения, които са включени, са 12 в цялата страна. Това са: Клиника по вътрешни болести, УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД; Инфекциозно отделение, "МБАЛ - Пазарджик" АД; Отделение по инфекциозни болести, МБАЛ "Св. Иван Рилски - Горна Оряховица" ЕООД; Отделение по инфекциозни болести, "МБАЛ - Хасково" АД; Пулмологично отделение, "СБАЛББ - Перник" ЕООД; Отделение по инфекциозни болести, "МБАЛ - Благоевград"; Клиника по вътрешни болести, Отделение по ендокринология и метаболитни заболявания, "УМБАЛ - Пълмед" ЕООД, гр. Пловдив; Отделение по пневмология и фтизиатрия, "Втора МБАЛ - София" ЕАД; Трета клиника по неспецифични белодробни болести, МБАЛББ "Света София" ЕАД; Второ отделение по вътрешни болести, МБАЛ "Света Каридад" ЕАД, гр. Пловдив; Първа клиника по инфекциозни болести, МБАЛ-София в структурата на ВМА; Пневмологично отделение, "СБАЛПФЗ-Враца" ЕООД.

От Министерството на здравеопазването допълниха още: "Всяко клинично изпитване се провежда съгласно определен, заложен от възложителя (т.е. "Хювефарма") дизайн, описан в протокола на изпитването. Горепосоченото клинично изпитване е заложено като многоцентрово, двойно-сляпо, плацебо-контролирано и цели изследване на безопасността, поносимостта и ефикасността на "Ивермектин" HUVE-19 при пациенти с доказана инфекция със SARS-CoV-2 (COVID-19) и с проявена клинична симптоматика. Докладите от клиничното изпитване с резултатите, описанията и анализите по изпитването (както и тяхното интерпретиране с оглед дизайна на изпитването) се изготвят от възложителя и са част от документацията, съхранявана при него".

Автор: Габриела Андреева

Цялото интервю, вижте във видеото:

Чудодейно лекарство срещу коронавируса – нова надежда или нов ПР?

Има ли едно лекарство, което може да се окаже в голяма степен така чаканата панацея срещу COVID-19? Поне засега няма такъв чудодеен лек...

Още: ВИДЕО: Успешно лекарство срещу коронавируса - американски топ лекар говори емоционално пред Сената в САЩ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю