Изложба с картини на Никола Танев в Националната галерия (ВИДЕО)

17033

Националната художествена галерия представя изложбата "Никола Танев. На път" по повод 130-годишнината от рождението на големия български художник и живописец.

"Никола Танев наистина много е обичал своята професия, обичал е да рисува където и да отиде. А тази нагласа би трябвало да е много ясна и за нас, но ние сега го правим много по-лесно с телефона си или фотоапарата – да запазиш, да задържиш този приятен миг на учудване, на удоволствие, разбира се, за да го споделиш с някого. И ми се струва, че има едно невероятно позитивно отношение към света на художника, чиято биография все пак не е толкова безоблачна и безгрижна, но все пак той запазва този оптимизъм и това умение", споделя Яра Бубнова, която е директор на Националната галерия.

"Смени пейзажа!" - Самостоятелна изложба на Калия Калъчева

На 7-ми  ноември (събота) от 14:00 до 20:00 ч. – при спазване на всички противоепидемични мерки – маски и дистанция га...

"Тази изложба си поставя за цел да покаже един малко по-различен Танев от този, който познаваме – по-интимен, по-частен и най-важното на път. Танев е пътуващият български художник. Това е неговият начин на живот, затова и тази изложба разчита много на документи от всички негови пътувания. Всичко е документирано, това са рисунки, скици, фотографии, писма.

Има изключително много писма, даже не знам дали той не пише повече, отколкото да рисува, той всеки ден произвежда текстове – било то в дневници или писма до близките, част от тях са перфектно илюстрирани. Снима много, всичко е старателно подредено в албуми, той трупа спомени за пътуванията и живота си" разкрива кураторът на изложбата Иво Милев. 

Никола Танев е роден на 5 декември 1890г. в Свищов. Учи в Парижката академия за декоративни изкуства при проф. Пол Реноар и проф. Манжан. Излагал е свои творби на 28 самостоятелни изложби в България и още 27 по цял свят, сред които в Италия, Франция, Германия, Испания, Швеция и Румъния.

Откриха човешка ДНК в творби на Леонардо

Биолози и историци от Австрия и Италия проучиха състава на биологичния материал в седем рисунки на Леонардо да Винчи. Те открили неочак...

"Най-интересното е, че могат да се видят не само картините, а и всичко останало, което заобикаля творчеството му – подготвителните скици и мненията му за местата. Тази изложба е много оптимистична и подходяща за тежката 2020 г., когато почти никой никъде не пътуваше. И ние имаме някакви копнежи, желания да посетим тези места, които сме виждали, и тази изложба дава възможност да си представим начина на живот на художника Никола Танев.

Той е един от много любимите художници в българската история на изкуството, но много често е представян само с пейзажите си от България. В дадения случай има много различни неща от всички точки, които той е посетил. Тук има работи от колекцията на Националната галерия, предоставени от частен колекционер именно защото географията тогава е по-широка. Представени са и документите от архива на Танев, където могат да се прочетат впечатления за тези места", допълва Бубнова.

"Самата експозиция е замислена и реализирана, така че да съответства на нещата, които са изложени и внушенията, които искаме да направим. Искаме да създадем една атмосфера на интимност и по-близко контактуване с произведението. Повечето неща са малки скици, ескизи, маслени етюди, дори са експонирани във вида, в който са съхранявани, така че контактът да бъде по-пълноценен. Изложбата е отворена от няколко дни, но мисля че всеки трябва да дойде да я види, за я почувства сам", категоричен е Милев.

Продават картина на Чърчил с любимото му уиски

Картина на Уинстън Чърчил с участието на любимата марка уиски на британския лидер от Втората световна война ще бъде пусната в продажба ...

"Пандемията ни се отрази много зле, чисто от психологическа гледна точка, защото тази несигурност и неспособност да вършиш това, което би искал, разбира се, оставя много тежка следа. Затварянето или какво обичаме да казваме локдауна ни се отрази и финансово, защото няма билети, няма продажби в нашите магазини, няма събития, ние правим доста концерти, и това е административно страшната част на затворените институции. Да се надяваме, че тази година ще протече много по-нормално и с много повече оптимизъм при срещите с изкуството." пожелава си директорката на галерията.

Изложбата с картини на Танев ще остане отворена за посетители до края на месец март 2021 година.

Автор: Габриела Андреева

Националната галерия представя - Никола Танев. На път

Вернисаж на 7 януари, четвъртък, от 17.00 до 20 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп. Навършиха с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю