Изпращат изоставеното бебе в Център за настаняване от семеен тип в София

2306
Изпращат изоставеното бебе в Център за настаняване от семеен тип в София
Снимка: МВР

3-месечното момче, което бе изоставено от майка си на 30 юли т.г. пред блок в столичния квартал „Младост“, ще бъде настанено в Център за настаняване от семеен тип в София, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

Това ще стане днес, при изписването му от болничното заведение, където бе прието след инцидента. Тази мярка за закрила е преценена като най-подходяща след обстойно проучване на ангажираната дирекция „Социално подпомагане“ и след като липсват близки и роднини, оценени като подходящи да се грижат адекватно за бебето. Не са установени и подходящи приемни семейства на територията на град София и област София. Настаняването на детето в приемно семейство от отдалечена област е неприемливо с оглед на идеята мярката за закрила да не попречи на емоционалната връзка между родителката и момчето. На нея ще й се помага в Център за обществена подкрепа, намиращ се в близост до избрания за бебето Център за настаняване от семеен тип, така при желание майката ще може да общува с детето си. Работата с нея включва психологическо консултиране и подкрепа, определен е водещ социален работник, ще се включи и семеен консултант, но това ще стане, след като тя проведе лечение.

Експерт: Случаят с изоставеното дете е обща отговорност

Случаят с изоставеното дете в кв. Младост в София е „обща отговорност“ Това каза Мария Чомарова от фондация „Анимус&...

Междувременно жената е консултирана за характера на мярката за закрила на детето ѝ, за реда и условията на реинтеграция на дете в биологичното семейство, както и за всички действия и мерки, предприети от органа по закрила.

Доставчик на избрания Център за настаняване от семеен тип е неправителствена организация. Капацитетът на детската къща е за 6 деца на възраст от 0 до 7 години, като има възможност да бъдат настанени и деца с увреждания. За обгрижването на малките работи екип от квалифицирани специалисти в среда, доближаваща се до семейната, където всяко дете може да получи индивидуална грижа и внимание.

Припомняме, че на 30 юли на детската площадка, в близост до бл. 20 в столичния квартал „Младост“ 1 бе открито изоставено момче на около 3 месеца. Сигналът бе получен на телефон 112 в 14.25 часа. Гражданка е съобщила, че чула продължителен силен плач и намерила бебето, което било в детско столче, с бебешко шише вода и пакет с детски храни. На място веднага са изпратени полицейски патрул и екип на Спешна помощ. Лекарите установяват добро общо състояние на детето. Момченцето е настанено в неонатологията на „Специализирана болница за активно лечение по детски болести - проф. д-р Иван Митев". По-късно майката се е обадила в полицията и е обяснила, че се намира в село Габра, в близост до София. Жената бе разпитана в 7-мо РПУ. Пред журналисти, след разпита, майката заяви, че липсата на пари е причината да изостави детето си. Тя коментира, че е нямала друг избор, била е в шок и изрази съжаление за стореното. Грижите за детето бяха поети от Държавната агенция за закрила на детето, а майката бе привлечена като за това, че е оставила тримесечното си бебе без надзор. Междувременно стана ясно, че 38-годишната жена е подала заявление за реинтеграция на детето си, а експертите са я консултирали за възможностите за подкрепа за повишаване на родителския капацитет и са ѝ предложили съдействие за регистрация в бюрото по труда и намиране на работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество