Извънредно заседание на Академичния съвет на СУ за обсъждане на ситуацията

31392
Извънредно заседание на Академичния съвет на СУ за обсъждане на ситуацията

Ректорският съвет прие декларация, с която свиква извънредно заседание на Академичния съвет за обсъждане на ситуацията с окупацията на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Част от декларацията гласи:

„Софийският университет разбира действията на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот, отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора в страната и незачитане на позициите им.

Хиляди се събраха на протеста в подкрепа на студентите

Част от студентите, участващи в окупацията на Софийския университет излязоха пред централния вход на Ректората, за да разговарят с дошл...

Убедени сме, че младите хора имат право да изразят обществената си позиция, дори и с цената на гражданско неподчинение. В същото време, окупационната форма на протест е крайно средство, което възпрепятства изпълнението на същинската функция на университета - образователната и научната му дейност, и се нарушават правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес.

За обсъждане на създалата се ситуация, ръководството на Софийския университет свиква извънредно заседание на Академичния съвет в понеделник, 28 октомври, от 14.00 часа, и с цел избягване на академичния хаос понеделник се обявява за неучебен ден. Обръщаме се към всички, независимо дали подкрепят протеста или не с призив за разбиране”, се посочва още в декларацията.
Трети ден Ректоратът е окупиран от студенти, които настояват за оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори.

Задачата на съвета е да намери начин за нормално протичане на учебния процес в сградата, където се обучават над 14 хиляди студенти. Част от преподавателите подкрепиха протеста.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com