Жалби заради декодерите, аналоговият сигнал не спира след 1 септември

14203
Жалби заради декодерите, аналоговият сигнал не спира след 1 септември

В Комисията за защита от дискриминация е образувана преписка от гражданин с увреждания, заради които има 93% загубена работоспособност, съобщават от КЗД.

Жалбата засяга критериите, по които се определя кръгът от лица и семейства със специфични социални потребности, които ще получат помощ за закупуване на необходимото устройство (декодер), позволяващо достъп до цифрови телевизионни програми. За такива са определени тези, които са подпомагани по реда на Наредба 07-5 от 16.05.2008 г. на МТСП за отпускане на целева помощ през отоплителния сезон 2012-13 година - с други думи тези, които имат право на такава помощ.

Според жалбоподателя обаче това е неравно третиране към всички хора с увреждания и особено към трайно загубилите работоспособност над 90 на сто, които по различни причини не получават помощи за отопление. Освен това според него няма нищо общо гледането на телевизия с отоплението, защото човек може да гледа телевизия и на студено. Жалбоподателят не ползва кабелна телевизия и е търсил помощта на МТСП с молба за корекции в решението за това кой да получи безплатното устройство, но не срещнал разбиране. Твърди, че е необходима равнопоставеност между хората с увреждания – тези със и тези без енергийни помощи.

Друго запитване до комисията пък е свързано с цифровите ефирни приемници (декодери), предлагани в някои търговски вериги в Североизточна България на хора със специфични социални потребности, информира БГНЕС. Инженер сочи редица неудачи в качествата на предлаганите декодери и във възможността им за доставяне на добра картина и звук. Спира се и на факта, че тогава, когато продажната цена на декодиращото устройство в магазина е по-ниска от номиналната стойност на ваучера, остатъкът от тази стойност не се връща на клиента. Но ако цената на устройството е по-висока от номиналната стойност на ваучера, се изисква клиентът с ваучер да доплати разликата. Подобно оплакване за това, което се случва с хората, подпомогнати с ваучер за декодер заради своите специфични потребности, имаше и от град в Северозападна България. Визираше се разликата в цената на декодера и стойността на ваучера, но както по-късно се разбра, от веригата магазини са коригирали желанието си тази разлика да остане като печалба в магазина.

Междувременно на днешното си заседание Министерският съвет одобри удължението на срока за паралелно излъчване на аналогов и цифров сигнал. По план аналоговият сигнал трябваше да бъде преустановен на 1 септември. Сега окончателната дата за преустановяване на наземното аналогово телевизионно разпръскване се определя въз основа на решение на Органа по цифрова телевизия.

Спират временно излъчването на bTV и БНТ заради цифровизацията

Сигналът на две от националните телевизии БНТ и bTV ще бъде спрян в по-голяма част от провинцията. Причината е подмяната на антенната с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com