Яне дава Марин на съд

4490
Яне дава Марин на съд
Генерал-майорът си навлече гнева на лидера на РЗС, след като заяви, че е идвал при него да моли за помилване на престъпници

Натискът около бившия вицепрезидент Ангел Марин се засилва все повече. 

Генерал-майорът си навлече гнева на лидера на РЗС Яне Янев, след като в интервю за в-к "24 часа" заяви, че същият е идвал при него да моли за помилване на престъпници.

Ангел Марин - незаконно вице?

Незаконен вицепрезидент ли е бил Ангел Марин? Тази полемика тръгна днес след твърдение на в-к Монитор, че отказалият се от орден "Стар...

"Никога не съм ходил при бившия вицепрезидент Ангел Марин да моля за помилване. Да каже кога, как е станало това и кой е въпросният престъпник. Ще заведа дело за това негово твърдение, което е клевета", заяви Янев.

Той е категоричен, че никога на се е срещал в лично качество, извън протокола, с тогавашния президент Георги Първанов и с вицепрезидента Ангел Марин.

Тема на днешния брифинг с депутата бе процедурата по помилванията, осъществени в миналия мандат от вицепрезидента. Янев ясно заяви, че такъв указ за преотдаване на правомощията не е издаван, а указ със стара дата не може да бъде подготвен, защото това ще означава закононарушение. Независимият народен представител отново призова да се създаде комисия, която да установи фактите и обстоятелствата по този проблем. На нея трябва да бъдат изслушани и граждани, а членовете й да излязат с доклад за законодателна промяна, за да се регламентира тази дейност.

Според Янев няма пречки да бъдат съобщени имената на помилваните от Марин и няма да се нарушат правилата за защита на личните данни, ако се назоват само първото име и фамилията, без ЕГН. Той смята, че трябва да се въведат ред и правила, както за помилванията, така и за опрощаването на дългове към НАП, НОИ и др., защото сега не е ясно защо на едни се опрощават, а на други - не.

Марин помилвал предимно убийци

Вицепрезидентът Ангел Марин помилвал предимно престъпници осъдени за убийство и други тежки престъпления. Това сочи "Списъкът на помил...

Яне Янев е представил на ПГ на ГЕРБ проект за решение за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства, свързани с целия процес на помилване през последните 10 години, а също с държавните вземания и тяхното опрощаване, което е функция само и единствено на президента и не може да се възлага на вицепрезидента. Необходими са минимум 48 подписа, за да влезе решението за гласуване в пленарна зала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com