Янев дава Марин на прокурор

5344
Янев дава Марин на прокурор
Във вчерашната пресконференция на Първанов и Марин, според лидера на РЗС, са изсипани купища лъжи

Най-късно до понеделник ще внеса сигнал до Върховна касационна прокуратура за разгласяване на държавна тайна от Ангел Марин. Това каза лидерът на РЗС Яне Янев, предаде БГНЕС.

Във вчерашната пресконференция на Първанов и Марин, според Янев, са изсипани купища лъжи. Янев, който е и председател на парламентарната анкетна комисия, която проверява помилванията, смята, че "те всячески се стремят да бламират и да окажат медиен натиск върху дейността на комисията". Освен всичко друго "явно се опитват да бламират решения на НС".

232-ма убийци помилвал Марин

232-ма са помилваните убийци през двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин в периода 2002-2011 г., показва справка от президентст...

"България е парламентарна република и всеки, който се опитва да бламира решения на НС, няма да бъде оставен да го прави, защото по този начин подкопава устоите и правовия ред и Конституцията в държавата", каза Янев. Той заяви още, че е време някои хора да разберат, че справедливостта и прозрачността е за всички и че няма недосегаеми. "Първанов отново се опита да внуши, че е недосегаем. Няма такова нещо, г-н Първанов, вие сте редови български гражданин", посочи лидерът на РЗС. Той подчерта, че президентът и вицепрезидентът имат имунитет в периода, в който са били на власт, но вчера Марин според него е оповестил класифицирана информация.

"Вчера г-н Марин оповести на пресконференция - доброволно с цялото си съзнание, че той е изваждал и проверявал данни от личния си лаптоп. Данни, които засягат всички помилвани лица и тези, най-вероятно, които не са помилвани, и дори оповести няколко от тях", отбеляза Янев. Той попита - като какъв Ангел Марин оповестява тази служебна информация, която до момента е класифицирана и е невъзможна за достъп.

"Вчера селективно, незаконно Ангел Марин започна да вади имена и извади 2-3 от тях. Считам, че това е тежко закононарушение, за което Марин трябва да понесе отговорност. Той в момента не е вицепрезидент, не е длъжностно лице и няма право да ползва служебна информация", каза Янев. Затова той ще настоява държавното обвинение да разследва "дали Ангел Марин не е направил престъпление по отношение на информация, представляваща държавна тайна". Лидерът на РЗС обясни, че в същия масив от данни, освен всичко се съхраняват и данните на българските гражданство или на чужденци, за които се изисква предварителна информация от спецслужбите, която е с гриф "строго секретно".

Ангел Марин вчера демонстративно пред цялата българска общественост оповести, че като частно лице борави с държавна тайна и с документи и факти, които са защитени по Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), каза Янев. Той посочи, че в същия закон е посочено, кой може да обработва личните данни, а Ангел Марин не е администратор и длъжностно лице и няма право на това. "Настоявам незабавно да се сезира ВКП и да се предприемат същите действия, каквито се предприеха срещу Станишев и Ваньо Танов", заяви Янев.

Яне поиска дебат с Първанов

Не искам да влизам в задочен спор с експрезидента Първанов. В момента представлявам комисия, кoятo има мандат въз основа на решение на ...

Той посочи и отговор на правосъдното министерство до него, в което се отказват имената на помолваните с мотива, че те са лични данни и не могат да се огласяват. "На какво основание Ангел Марин като физическото частно лице пред цялата българска общественост огласи имена", попита лидерът на РЗС. Той попита също дали освен тях в лаптопа му не се съдържат всички доклади на спецслужбите, които са стигали до него през тези 10 години.

Янев отрече, че комисията е втора процедура по импийчмънт, в каквото го обвини вчера Георги Първанов. Той обясни, че не може да има такава процедура, най-малкото защото Първанов и Марин не са вече действащи президент и вицепрезидент. Той каза, че комисията цели само и единствено да стигне до обективната истина. "Но по всичко личи, че експрезидентът Първанов се притеснява от закононарушения, които са допуснати по време на неговите два мандата", изтъкна той.

Лидерът на РЗС отрече и обвиненията, че докладът на комисията има връзка с предстоящия конгрес на БСП. Янев каза, че той няма да бъде готов до май и когато се е създавала комисията не са знаели, че БСП ще правят конгрес през май. Той обясни, че трябва да се проверят повече от 150 000 преписки по гражданството и 2000 преписки по помилванията, в това число и сравнението с предходните мандати. "Всякакви опити Първанов да се опитва да си слага чадър и да търси индулгенция от конгреса са нелепи", каза той. Според Янев е очевидно, че "той /Първанов - бел. ред/ е с гузна съвест и има от какво да се притеснява". Притесненията на Първанов са свързани, според Янев, и с задкулисни действия на Първанов в последните 10 г. "Няма никаква пречка да се провери дали той и преди да стане президент е извършил незаконни действия", каза лидерът на РЗС и посочи, че това не е прецедент. Каза, че много държавни глави бяха изправени на съд. "Съдът е за всички български граждани. Пред Темида всички сме равни. Ако комисията установи, че всичко е законосъобразно, той ще отиде на бял кон на "Позитано", ако има кой да го посрещне, ако са останали бабички и дядовци, които не са се наситили на социалните лъжи", каза той.

Яне Янев допълни, че ще се срещне с председателя на Върховния административен съд Георги Колев и тогава ще каже каква е позицията на РЗС за втория указ на президента, с който той трябва да възложи на вицепрезидента част от правомощията си, и вече стана ясно, че такъв липсва. "За нас е повече от ясно, че няма юридически спор по този въпрос. Категорично е трябвало да има втори указ. БСП, ако имат нужда от лекционен указ по конституционно право, имат възможност да минат по необходимия път, за да стигнат до тази лекция", заяви той в отговор на въпрос за намеренията на БСП да сезира Конституционния съд по този въпрос.

Марин: Няма нищо притеснително, че съм помилвал убийци!

Според бившият вицепрезидент Ангел Марин няма нищо притеснително, че е помилвал убийци. "Притеснителното е, че упреците идват от прест...

Яне Янев каза, че познава семейство Пашови, но не е ходатайствал за Васил Пашов никога и по никакъв повод пред Марин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com