X
 
 

Язовир "Цонево" пресъхва. Има ли виновни?

4093 1
Язовир "Цонево" пресъхва. Има ли виновни?
Снимка: БГНЕС
Скалният феномен Чудните скали, останаха на сухо, а старият мост над река. Луда Камчия започна да се показва през август и продължава да разкрива все повече от себе си след десетилетия под водата, като в края на миналия месец, се показаха и арките му. Нивото на язовира е спаднало с почти десет метра.

Причината за това е драстично спадналия обем на язовир "Цонево". Живеещи в района споделиха, че повече от 30 години не се е случвало старият мост на река Луда Камчия да се показва толкова много. Предполагат, че намалелият наполовина обем на язовира е изпуснат заради ремонт жп моста. Според специалисти от Басейнова дирекция "Черноморски район", по-малкият обем вода е нормален за този период, а искане за изпускане не е постъпвало. Съгласно извършените контролни проверки по режимните графици за язовира, завиреният обем на 31 октомври е 154 694 000 м³.

Жена загина след тежка катастрофа край язовир "Цонево"

66-годишна жена загина при тежка катастрофа между варненските села Сава и Цонево, а 39-годишният й син се бори за живота си, съобщиха о...

ОЩЕ СНИМКИ - ТУК!

Максималният обем на язовира е 329 млн. м³. В БДЧР не е постъпвало уведомление по чл. 140 от ЗВ за източване на язовира с цел извършване на ремонт, предаде БГНЕС. По данни на Община Дългопол от 2018 г. язовир "Цонево" е седмият по големина в страната с дължина 28 километра. Построен е през 1974 година. Тогава е потопен и мостът, свързващ двата бряга на река Луда Камчия. Старото му име на язовира е "Георги Трайков".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Интересна психика имат бюрократите. Ако не е по хартийка, значи не е ставало. Браво. Дайте да им дадем и 14 та заплата за да отидат на психиатър :)
Последно в Актуално