X
 
 

Жена от Мианмар си навлече сериозни проблеми, след като сключи брак с българин

6314 0
Жена от Мианмар си навлече сериозни проблеми, след като сключи брак с българин
Снимка: Pixabay.com
За сериозен и заплетен казус днес в изнесената приемна на националния омбудсман Диана Ковачева е дошла млада жена от Мианмар*. Омъжилото се за старозагорец на 22 септември момиче със сключването на брака променя и фамилното си име. По законите на азиатската страна обаче приемането на фамилията на съпруга води до сериозен проблем. С новото име тя не може нито да получи виза, нито да се върне в родината си, където има конфликт и животът й е застрашен. Без виза пък ще се окаже и незаконно пребиваваща в България

За да се реши проблемът тя е подала искане до съда да променят името й, което е само в неговите правомощия. От старозагорския съд са изпратили искането до Софийския районен съд (СРС), но докато насрочат делото оставащите 90 дни от визата й ще изтекат. Мианмарската гражданка, доведена при Диана Ковачева от свекърва си, е пуснала искане за съдействие в решаването на проблема и в Министерството на външните работи. 

Омбудсманът на Република България ще провери отговора на Министерството и ще изпрати писмо до председателя на СРС за по-бързо насрочване на делото. С промяната на името старозагорската снаха от Мианмар ще може да получи виза и да пребивава у нас законно.

Диана Ковачева и Надежда Чакърова, омбудсман на община Стара Загора, се надяват, че съдът бързо ще се намеси в разрешаването на казуса. Така или иначе свекървата на младата азиатка е готова да продължи борбата и до решаването на проблема ще си държи снахата в Стара Загора. 

Днес омбудсманът на републиката беше в Стара Загора, за да вземе участие в инициирания от старозагорския й колега форум „30 години по-късно: демократични ценности, поколението днес - проблеми, реализация, перспективи” и да се срещне с граждани в изнесена приемна. 

Пред журналисти Ковачева сподели, че е впечатлена, че новоизбраният млад омбудсман Александър Александров и заместникът му Мартин Колев имат програма за работата си през следващата една година. Посъветвала ги е обаче планът им да е гъвкав, за да е отворен към проблемите на младите хора, за да могат да реагират незабавно за тяхното разрешаване. 

*Мианмар (преди Бирма) е държава в Югоизточна Азия с обширна територия. През 1989 г. официално сменя наименованието си от английското Бирма на бирманското Мианмар, както това и английските наименования на много градове и местности. Столицата Рангун е преименувана на Янгон. Страната е с население от 51 милиона жители, 2/3 от които са етнически бирманци. Етническото разнообразие на гражданите й е причина да е сцена на непрекъснати етно-религиозни конфликти през последните 70 години и до днес. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители