Жотева: Има организирана кампания от медии за отразяването от НДК в нощта на вота

4078
Жотева: Има организирана кампания от медии за отразяването от НДК в нощта на вота
Снимка: www.president.bg

Изведнъж тази година започна абсолютно организирана кампания с изключително некоректни коментари от колеги и от телевизии, и хора, които заемат сериозни позиции в държавата. Това заяви пред БНР говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Бетина Жотева във връзка с критиките към външното ведомство, че в пресцентъра на НДК в изборната нощ на 25 срещу 26 октомври ще бъдат допуснати само националните ефирни телевизии.

Според Бетина Жотева се провежда съзнателна кампания от страна на определени медии за допускането им до зала 3 в НДК по време на пресконференциите след края на изборния ден.

Андреев: Постижимо е резултатите от вота да са готови до 48 часа

Постижимо е резултатите от изборите да бъдат оповестени до 48 часа, при добра организация и нормалното протичане на отчитането на резул...

"Опитваме се да обясним, че който и да е организирал изборите през последните 14 години, в зала 3 на НДК са били допускани само националните ефирни телевизии, като в началото това е била само БНТ. След това са получили достъп bTV, Нова телевизия и ТВ7. Сега ставаше въпрос за Bulgaria on Air, която е получила статут за национална ефирна телевизия. От тези телевизии всички останали са взимали сигнал. Така е било години наред. ", каза Жотева.

Тя препоръча да се изготвят правила, по които да се организира и работи националният изборен пресцентър.

Казусът коментира и председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов. Според него в публичното пространство е била създадена фалшива представа, че в зала 3 ще бъдат допуснати само четири медии. Той каза, че подкрепя идеята да се създадат правила.

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) преди дни се обяви против решението на пресцентъра на МВнР в Международния пресцентър в Зала 3 на НДК да бъдат допуснати само камерите на националните телевизии. Според СБЖ, ограниченият достъп на камери и препятстването на възможността български медии да могат да предават с картина случващото се в изборната нощ е ярка форма на дискриминация. Недопустимо е чрез ограничения достъп МВнР да създава казус и да регламентира възможността за допълнително договаряне между медии за използването в реално време на сигнал от допуснатите четири телевизии, коментират обаче от Съюза на журналистите.

Близо 12 000 са избирателните секции в цялата страна

Изборните секции в цялата страна наброяват около 12 000. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев п...

От МвНР излязоха с опровержение на информацията, че ограничават допуска на медии в Международния пресцентър. Според външно министерство става дума за спекулации. От там са категорични, че достъпът на журналисти, фоторепортери и други представители на медиите до залата за пресконференции не е бил ограничаван при наличие на валидна, осъществена в срок акредитация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com