Жълт код за мощни бури, валежи и градушки тази нощ

2220
Жълт код за мощни бури, валежи и градушки тази нощ
Снимка: iStock/Guliver

Жълт код е в сила през нощта срещу събота в Западна и Централна България. Предупрежденията са за гръмотевични бури, проливни валежи - на места до 50 л/кв.м, силен вятър и вероятност за градушка.

След временно прекъсване в сутрешните часове, валежите в западните райони от страната ще продължат. След обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има гръмотевични бури. На места валежите ще са интензивни и значителни по количество, възможни са и градушки. Ще духа слаб югоизточен вятър, който привечер и през нощта срещу събота постепенно ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са предимно между 19° и 24°.

И над планините се ще развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на места интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа умерен югозападен вятър, който привечер ще се ориентира от запад и ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра – около 8°, предаде бтв.

Жълт код за силно вълнение и силен вятър над Черно море

За 14 март е в сила жълт код за силно вълнение и силен вятър над Черно море за 14 март. Това сочи справка на сайта на Националния инсти...

През нощта от запад на изток ще преминава студен атмосферен фронт. На много места ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има интензивни краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. На места в Западна и Централна България, а в сутрешните часове на места и в Източна, валежите ще са значителни по количество. Ще има и градушки. В западната половина от страната вятърът ще се ориентира от северозапад и ще е умерен, а в останалата част ще е слаб предимно от изток. Минималните температури ще са между 8° и 13°, за София – около 9°.

През деня над Западна и Централна България отново ще се развива купеста облачност и ще има превалявания с гръмотевици. Преди обяд в източните райони валежите ще продължат, като след обяд постепенно ще отслабват и спират. Ще духа умерен, временно силен северозападен, а в Източна България - северен вятър. Максималните температури ще са от 17° до 22°, за София – около 17°.

През следващите дни до средата на новата седмица времето ще е доста динамично, с чести и интензивни превалявания, придружени с гръмотевични бури.

В неделя, след временно спиране на валежите, още преди обяд от запад отново ще започнат превалявания с гръмотевици, които до вечерта ще обхванат по-голямата част от страната. Вятърът в Източна България, където преди обяд ще е предимно слънчево, ще се ориентира от юг и ще бъде малко по-топло. В началото на следващата седмица облачността ще се задържи значителна, след обяд - купесто-дъждовна, с валежи и гръмотевици на много места в страната. Остават условията за локални интензивни и значителни по количество валежи, възможни са градушки. Дневните температури ще се понижават. В понеделник вятърът от запад-северозапад временно ще се усили, а във вторник за кратко ще бъде от изток-североизток. В сряда температурите ще се понижат още. Гръмотевици вече са малко вероятни, но все още ще бъде с превалявания, с тенденция до вечерта да спрат, а и облачността от запад да намалява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com