Как потребителите да се предпазят от некоректни оферти при покупка на телефони и смарт часовници?

1831
Как потребителите да се предпазят от некоректни оферти при покупка на телефони и смарт часовници?
Снимка: iStock

Потребителите да бъдат особено пресметливи при разглеждането на оферти за покупка на едни от най-търсените подаръци за Коледа и Нова година като телефони, смарт часовници и телевизори. Някои дружества излязоха с наглед примамливи предложения, с които дават отстъпки за крайното устройство при сключването на нов срочен договор с абонамент за предоставяни от тях услуги.

„Посочената в офертата месечна абонаментна такса се оказва, че е само за първата година. Над нея е поставена звездичка, тя препраща към допълнителна информация, от която става ясно, че през втората година потребителят ще плаща двойна на обявената месечна такса. А когато и втората година изтече и клиентът остане с този абонаментен план, ще дължи с по още няколко лева повече всеки месец“, даде пример Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“.

Според нея този казус трябва да се анализира, тъй като има основание да се разглежда за нелоялна търговска практика. „Става дума за опит за заблуда на потребителя, защото той е привлечен от първоначалната кратка информация за цената, макар над нея да е поставена една звездичка с препратка към подробности. Човек трябва да прочете повече, за да разбере как ще се променят условията през двугодишния период на новия срочен договор, с който ще вземе устройството на обявената преференциална цена, както и какво ще се случи след това“, коментира Руменова.

Предупреждение: Мамят клиенти с липсващи стоки на промоция

Когато търговец организира и провежда шумна кампания, а не може да осигури стоките, които са били обект на тази реклама, при оповестени...

Нещо повече – за две години потребителят ще е изплатил устройството, което може сега веднага да си купи от търговската мрежа свободно, без да се обвързва с телекома с нов срочен договор и в общия случай да му струва приблизително толкова, колкото би платил заедно с телекомуникационната услуга съгласно тарифата на настоящия си план. Не е без значение и фактът, че след две години това устройство вече няма да е на тази цена, а на далеч по-ниска. Затова при покупка трябва да се съобразяват всички аспекти.

Експертът препоръча освен за цените, клиентите да следят и характеристиките на стоките, да гледат за гаранция и винаги да изискват касова бележка. При евентуален проблем да се обърнат първо към търговеца, а след това и към контролните органи.

„Трябва да казваме „не“ на всички случаи, в които се опитват да ни заблудят по някакъв начин. Всъщност, най-голямото наказание за търговеца е да не купим от него, да кажем на други хора, че той не е коректен. По този начин той много трудно би могъл да съществува на пазара", посъветва още експертът и добави, че когато сме направили избор на стока, е добре да проверим условията за продажбата и при повече търговци.

ОЩЕ: Потребителите ще имат по-висока защита онлайн от опасни продукти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество