Как се отрази пандемията на ХИВ позитивните у нас?

3594
Как се отрази пандемията на ХИВ позитивните у нас?
Снимка: iStock/Guliver

По времето на пандемията от коронавирус у нас всички програми за превенция на ХИВ и СПИН спряха - така значително се намалява възможността за откриването на нови серопозитивни от рисковите групи на наркозависимите и предлагащите сексуални услуги. Проблемът коментира в ефира на БНТ доц. д-р Нина Янчева, началник на отделението за придобита имунна недостатъчност в Инфекциозна болница в София.

Броят на новодиагностицираните годишно е приблизително еднакъв - около 200. От началото на тази година до момента броят е доста по-нисък в сравнение с предишни години, но може би има значение и коронакризата, коментира доц. Янчева. Тя обяви, че очаква значително увеличение на случаите след като заработят отново програмите.

Коронавирусът във Великобритания ограничава разпространението на СПИН

Коронавирусната криза във Великобритания ограничава разпространението на СПИН, пише британският вестник The Guardian, цитиран от "Фокус...

"Хората от рисковите групи за ХИВ предпочитат да се изследват профилактично в кабинетите на неправителствените организации поради анонимността. Важен факт е, че тези неправителствени организации извършват работа на терен, където са съсредоточени хората от рисковите групи и след първоначален положителен тест съдействат в последващ етап за потвърждаване на диагнозата, насочване на пациента към съответстващи отделения за ХИВ", подчерта тя.

Доц. Янчева подчерта, че много важна част от работата на кабинетите на неправителствените организации е социалната и психологическа подкрепа на хората, живеещи с ХИВ, защото тази диагноза все още е шокова заради стигмата в обществото. Подпомагат и пациентите да се придържат към назначената терапия.

Д-р Янчева съобщи, че има забавена обществена поръчка за превенция на ХИВ, поради която една от неправителствените организации няма финансиране, за да може да работи. Останалите неправителствени организации имат финансиране и по други проекти и те не спират да работят.

"Организацията, останала без финансиране, се занимава с една много пациентска група - употребяващите интравенозни наркотици и приключването за момента на тяхната работа със сигурност ще се отрази точно на тази рискова група", отбеляза д-р Нина Янчева.

Смъртността от СПИН може да изригне в Африка заради COVID-19

Броят на смъртните случаи от заболявания, свързани със СПИН в Африка на юг от Сахара, може да се удвои, ако предоставянето на здравни г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com