Как се пази границата ни със Сърбия?

4007
Как се пази границата ни със Сърбия?
Снимка: iStock

Всеки, пожелал да влезе или да излезе от страната ни през браздата, може да го направи за не повече от 1 час. Това съобщава „Телеграф“, позовавайки се на своя проверка на държавната ни граница край ГКПП-Калотина в посока Сърбия, известно като черното трасе за Западна Европа.

Оказва се, че никой не пази старите граничарски пътеки, които са добре познати на каналджиите. Именно тези маршрути водят към т.нар. втора врата, т.е. изхода. Първата врата е входът от южната ни граница в района на Капитан Андреево.

Фронтекс: Даваме комплексна подкрепа на България

Имаме утвърдено и работещо взаимодействие с България, служители на „Фронтекс“ подпомагат и подкрепят българските гранични п...

Служителите на Гранична полиция патрулират основно по пътищата, проверяват товарните отсеци на бусове, камиони и пътниците в такситата, пътуващи в посока към границата. Патрули рядко минават по черните пътища около граничната бразда. Разчита се главно на ултрамодерни термовизионни камери. Те обаче освен да фиксират движение в граничната зона, няма как да заловят нарушител. Тук човешкият фактор е важен, но реакцията на граничните полицаи не е от най-бързите, установява проверка на изданието.

Иначе северната част на границата ни със Сърбия - от Брегово до Драгоман, е охранявана от модерна автоматизирана система за наблюдение с термовизионни камери, която бе изградена за близо 5 млн. лева през 2017 година. На книга камерите се води, че са с висока резолюция и разполагат с лазерни далекомери с обсег минимум 10 км. Само че има десетки мъртви точки, които познавачите на терена използват, за да се скрият от обсега на видеоконтрола. Принципно системата би трябвало да осигури непрекъснато наблюдение на границата, да открива признаци за подготвящо се нарушение, както и да проследява незаконно преминали границата хора и автомобили. На практика обаче в рамките на 60 минути човек или група хора пеша по пътеките около ГКПП-Калотина могат да стигнат до браздата и да я преминат, без никой да реагира. Екипът на „Телеграф“ успява да стигне браздата и е проверен едва на връщане от граничната линия 15 минути по-късно, съобщават от медията.

При границата с Турция има ограда, но на излизане от България през Сърбия няма ограда, а само остатъци със скъсана мрежа от стария и отдавна неработещ граничен кльон. Голяма част от западната граница си остава покрита и от камери. Реакцията на граничните полицаи, които са оборудвани с модерна техника и джипове, е значително по-бавна от тази на някогашните Гранични войски. Според тогавашните нормативи прикриването от граничната застава до кльона при задействие става за 12 минути, при по-сложни и пресечени терени е максимум 30 минути. 

Сега в помощ на Гранична полиция освен с техника се включва и подкрепа със сили от други държави. В района на Драгоман патрулират униформени от Полша и Унгария, но и те отново вардят единствено шосетата, но не и реалната зелена граница, където навремето се разполагаха нарядите на Гранични войски.

279 опита за нелегално преминаване на границата само за денонощие

279 опита за нелегално преминаване на българската граница е предотвратила Гранична полиция за последните 24 часа.  186 от опитите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...