Какво игра Слави Трифонов: Шахмат или покер?

14819
Какво игра Слави Трифонов: Шахмат или покер?
Снимка: БГНЕС

Слави Трифонов сложи край на парламентарните съмнения от онази трибуна, на която е време да се сложи край - Фейсбук пост. Той заяви, че неговото предложение за премиер ще бъде световния шампион по шахмат Антоанета Стефанова и че мандатът ще бъде върнат. Причината: "Има такъв народ" се нуждае от стабилно мнозинство и няма да управлява, ако се налага да получава подкрепа от БСП и ДПС, каквато е ситуацията в момента. Това означава, че ще има нови избори, най-вероятно през юли.

Ходът му веднага бе последван от стрийм на Борисов, който вече, макар да не я е обявил, има готова предизборна кампания. Тя ще се организира около една дума: стабилност. Може би повторена три пъти: стабилност, стабилност, стабилност. Партиите на протеста, ще гласи неговата реторика, всъщност нямат куража да управляват и хвърлят непрекъснато държавата в хаос, докато отново не се избере ГЕРБ. А Слави Трифонов - Борисов беше много бърз в реакцията - е вече обявен за страхливец.

Какъв бе ходът на "Има такъв народ" - шахмат или покер? В първия вариант, малко по-наивния обаче, става дума за разумно решение. Броят депутати не стигат, Трифонов не иска да бъде четиригодишен заложник на гласовете на БСП и ДПС, призовава всички към втори тур, в който "системните партии", както не много умно са наричани, да бъдат наказани още по-натясно в ъгъла. Докато стане това парламентът ще променя изборния закон и ще спечели малко време, в което да промотира собствения си капацитет. Например: Ива Митева да прави по-добро впечатление от Цвета Караянчева (не много трудно) и Тошко Йорданов да прави по-добро впечатление от Лъчо Мозъка (не много трудно). Очакванията: през юни, при по-топло време, по-малко заразени от коронавирус, повече обнадеждени за промяна и най-вече - с по-голяма достъпност до урните на българите в чужбина - царицата ГЕРБ и топовете БСП и ДПС да бъдат завзети от новите офицери. А Стефанова-Трифонов-Митева да матират старите играчи. 

За съжаление обаче, ходът прилича на още една игра - тотален залог, all-in в покера. Покер, защото има куп неизвестни, които зависят от хазартната тръпка повече, отколкото от рациото на шаха. Например: ГЕРБ ще бъдат със сигурност в по-добра позиция за следващите избори. Да обереш протестен вот в края на четиригодишно управление е едно, но да го задействаш втори път няколко месеца след това е друго. Второ: коалицията на ВМРО, НФСБ, "Атака" и "Воля" изглежда много вероятно - а ако се случи, е възможно и завръщането им в парламента. Трето: партията на Манолова влезе на ръба и оттам вече се чуха гласове в полза на правителство на малцинството, доколкото не е сигурно, че биха участвали въобще в следващото. Четвърто: Васил Божков беше около три процента, които спокойно могат да прехвърлят бариерата. Пето: БСП вече няма избор и най-вероятно ще прегърне ролята си на абсолютна опозиция. Тя е за предпочитане пред тази, която БСП има в момента: хем оцеляването й преминаваше през бойкот на ГЕРБ и ДПС, доколкото е невъзможно да привлечеш нови електорати, ако не го направиш, хем конкуренцията в това поле е твърде ожесточена и ако си против опозиционните партии, изглеждаш пък като партия от статуквото. Най-вероятно социалистите ще са също в all-in: на опозиция както на ГЕРБ, така и на "Има такъв народ".

За такъв покер става дума. На езика на картите - хвърляш всичко на масата на две двойки или тройка до асо. Оттам и риска да стане тъкмо обратното: вместо спокойно мнозинство, да се получи още по-фрагментиран парламент, в който да влязат още повече партии. Не би изглеждало чак толкова рисковано, ако не бяхме забелязали - а това се забелява с просто око - че не сме Белгия. Но, видяло се е - ще се опитаме.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Коментар №3 на седмицата: Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Коментар №2 на седмицата: Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Коментар №1 на седмицата: Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com