Какво ни каза Коста Цонев преди да си тръгне

25826
Какво ни каза Коста Цонев преди да си тръгне
Поклонението пред актьора ще е в петък

Вчера на 82-годишна възраст почина големият български актьор Коста Цонев. Само 11 дни преди да ни сполети трагичната вест той даде интервю за колегите от в. "Преса", в което за пореден път демонстрира високия дух, с който ще го запомним.

"... И ДА МЕ СПОХОДИ СМЪРТТА, МНОГО ЩЕ СЪМ РАДОСТЕН. САМО СЪМ ЛЮБОПИТЕН КАКВО ЩЕ ИМА ОТТАТЪК", каза Коста на сбогуване...

Поклонението пред големия актьор ще е в петък, 27 януари от 10 часа, в Народния театър "Иван Вазов".

Коста Цонев почина вчера около 16.30 часа.

Актьорът е роден през 1929 година в София. Завършва ВИТИЗ "Кр. Сарафов", специалност "актьорско майсторство". Цонев участва в редица театрални постановки, игрални и телевизионни филми. Работил е като актьор в Младежкия театър и в театър "София".

Почина големият актьор Коста Цонев

На 82-годишна възраст почина големият български актьор Коста Цонев. В последните години той почти не излизаше от дома си заради тежко ...

Има три награди за най-добри роли в киното и три за най-добри роли в театъра. Миналата година легендата на българското кино и театър получи наградата "Аскеер" за цялостно творчество. За първи път награда "Златен век" с огърлие беше връчена на актьора Коста Цонев за големия му принос в българската култура, по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, също миналата година.

Най-запомнящите се роли, които Коста Цонев е изиграл, са във филмите "Сватбите на Йоан Асен", "Жребият", "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Господин Никой", "Умирай само в краен случай", "Тайфуни с нежни имена", "Бъди щастлива, Ани", "Басейнът", "Голямата победа", "История с куче без куче" и "Дом за нашите деца". Незабравима е ролята му в "Сватбите на Йоан Асен", когато си партнира с незабравимия Апостол Карамитев, който напусна нашия свят по време на снимките на филма. Тогава Коста Цонев довърши и неговата роля.

През 2001 година започва политическата му кариера, когато Симеон Сакскобургготски го включва в листата на НДСВ за парламентарните избори и е избран за депутат в 39-ото Народно събрание. През 2005 година отново избран за народен представител, от Сливен, с листата на НДСВ в 40-то Народно събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...