Какво похапват мечките от Парка в Белица през лятото

15860
Какво похапват мечките от Парка в Белица през лятото
Снимка: Pixabay

От една седмица се усеща засилване на туристическия поток към Парка за танцуващи мечки в Белица. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Васил Мадолев, ръководител на екип в парка. По думите му самият парк, включващ абсолютно всичко с паркинги и алеи за посетители, е на площ около 120 дка, но самата площ, която обитават мечките, е около 87 дка, като цялата площ е разделена на 7 сектора с различна форма и големина, а има предвидени и 3 малки сектора, в които държат болни мечки.

Той уточни, че в парка работят 6 гледачи, 1 ръководител и 1 управител, обаче в момента има още двама нови гледачи, тъй като обемът на работа се увеличава. Мадолев добави, че имат трима гида и всеки момент очакват да започне работа още един, поради засиления туристопоток. Той отбеляза, че ветеринарите са на повикване и има един ветеринар към момента, който идва само когато трябва, а за по-сложни и специални случаи работят с клиника в София, от която изпращат човек.

Нов обитател в Парка за танцуващи мечки пристигна от Албания

Двугодиншият Рику щял да бъде използван за забавление на туристи, преди да бъде спасен от „Четири лапи“ Нов обитател на П...

„През първите години, когато мечките имаха проблем със зъбите, веднъж годишно организираме медицински прегледи. Сега вече понамалихме това темпо, обаче сега поради напредналата възраст доста от мечките имат проблем с очите. Имахме идея през май да направим преглед на 6 мечки, за които имаме съмнения, че не виждат добре и още докато е в по-начален стадий да коригираме проблемите. Дори имахме идея на една от мечките да поставим леща като при хората и да видим какъв ще е ефекта и дали няма мечката да си я махне с лапа“, коментира Васил Мадолев. Той посочи, че по различни причини не са успели да организират всички специалисти от България и Германия, а сега няма как да го направят през горещите летни месеци, но все още обмислят да направят този преглед през септември-октомври.

През летния сезон всяка мечка в парка яде по 10 кг плодове и зеленчуци на ден, разказа още Васил Мадолев, ръководител на екип в парка за танцуващи мечки в Белица. Той посочи, че задължително менюто включва минимум 5 артикула, като в момента има праскови, нектарини, ябълки, моркови, пъпеши и дини. По думите му така всеки ден менюто им е доста разнообразно.

„През годините им давахме и доста хляб, за да бъдат сити, сега намаляваме хляба, за да предпазим зъбите им и включихме голямо количество риба. Всеки следобяд на мечка се дава по половин килограм риба и това ги засища. Увеличихме и зеленчуците – моркови, марули, краставици и т.н.“, допълни експертът. Мадолев добави, че за да ги охлаждат са започнали да им дават т.нар. „сладоледи“ – замразени плодове, които им се дават почти през ден. Той коментира, че освен това сменят водата в по-малките басейни на всеки 3 дни, а в големите – на всеки 15 дни, за да бъде хладно. „В деня, в който сменим водата със студена, започват страхотни игри в басейна. Иначе здравословно всички мечки се чувстват добре и така да се каже всичко е нормално“, каза още Васил Мадолев.

За съжаление 4 от мечките в Парка за танцуващи мечки в Белица са напълно слепи и имат нужда от специални грижи. Едната от тях е най-възрастната мечка в парка, която е на почти 39 години, при нормална продължителност на живота за мечките около 30 години.

На Витоша има 15-на мечки и все по-често ще ги виждаме

Мечето беше доста стресирано и доста безпомощно, защото е само на 4 месеца, обясни директорът на Югозападното предприятие (ЮЗДП) &ndash...

По думите на Мадолев въпреки възрастта си до преди 2 години тя е виждала почти нормално, обаче е ослепяла в рамките на една седмица. Мадолев посочи, че се е оказало, че има скъсване на лещата на едното око, в следствие на което се е получило високо очно налягане – глаукома.

„Имахме доста дискусии дали мечките да бъде оставена да живее, или да бъде евтаназирана, тъй като тя външно не даваше никакви признаци, че изпитва болка, но след всички изследвания се оказа, че такава наистина има. При яростна съпротива от наша страна успяхме да запазим мечката, след като намерихме много добър специалист в страната, който дойде и премахна лещата, болката на мечката отмина и дори на тези години с тези проблеми, мечката успя да заспи зимен сън“, допълни той. Експертът отбеляза, че в края на декември мечката е заспала и се е събудила след близо 2 месеца и половина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com