Калфин: Решението ДАНС да се грижи за сигурността на интернет е неприемливо

15722
Калфин: Решението ДАНС да се грижи за сигурността на интернет е неприемливо
Снимка: БГНЕС

Създаването на антитерористично звено в ДАНС звучи страховито, пише днес Ивайло Калфин в блога си.

Съобщението на вътрешния министър, че то ще разследва сигнали денонощно, седем дни в седмицата, е притеснително, смята евродепутатът, който е член на парламентарната комисия за промишленост и изследвания, отговорна в Европейския парламент за сигурността на интернет.

Калфин: България произвежда млади хора с диплома за безработни

Ако има промени през последната година, те не са това, което ние очакваме, каза на среща с граждани на Видин Ивайло Калфин, водач на ...

Според Калфин сигурността в интернет трябва да се поддържа от цивилна техническа структура, каквато е звеното за реакция при спешни случаи (CERT). Такива бяха създадени във всички държави в ЕС, включително в България.

„Разрешението ДАНС да рови и следи интернет „по сигнали” е неприемливо. Сигурността на интернет е важен, но технически въпрос, а не на службите. Обещанието, че експерти на ДАНС отиват в САЩ на обучение, навява асоциация с американската Агенция за национална сигурност (АНС), печално известна с подслушването и следенето на целия свят, донесло силни протести срещу САЩ в Европа”, пише Калфин.

Евродепутатът добавя, че сигурността в интернет не е задължително свързана с извършването на престъпления. Най-често тя означава реакция и бързо възстановяване на мрежите при атаки, без щети с голямо обществено значение.

„Опитът на ДАНС да се скрие зад кибер сигурността е напълно сравним с печалния опит за налагане на американската АКТА, решително отхвърлен в цяла Европа”, пише Калфин.

Калфин пита дали проверката по ЕГН в ЦИК не нарушава правото на ЕС

Българският евродепутат Ивайло Калфин изпрати снощи питане до Европейската комисия дали възможността да се проверяват по ЕГН политическ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com