Калпакчиев от ВСС: Трябва да се отнемат част от правомощията на главния прокурор

554
Калпакчиев от ВСС: Трябва да се отнемат част от правомощията на главния прокурор
Снимка: БГНЕС

Измененията в Закона за съдебната власт се прилагат към настоящата заварена ситуация не особено сполучливо, но това беше допустим компромис, който приеха дори онези, които имаха желание за съпротива.

Това коментира Калин Калпакчиев от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по повод разделянето на Съвета на съдийска и прокурорска колегия пред БНР.

Калпакчиев отбеляза, че парламентарната квота е замислена като средство за граждански контрол, но никога през годините не е била такава, тя по думите му е била политическо средство за влияние върху съдебната власт.

Промените в конституцията не създадоха здрав механизъм, който да предпази съдебната власт от партийно-олигархично влияние, каза още съдия Калин Калпакчиев и определи като негативен момент отпадането на изискването всеки депутат, предлагащ член на ВСС от парламентарната квота, да мотивира и защити номинацията си.

България все още не е утвърдена правова държава, отбеляза още Калпакчиев и допълни, че в становища на Венецианска комисия се изтъква, че мощните структури на прокуратурата в бившите социалистически страни са средство за влияние и намеса в работата на съда. По думите му, мощната прокуратура остава и лостовете за влияние върху съда остават големи. Той онагледи това влияние, като призова да се проследи в колко ключови избора на председатели на съдилища изказването на главния прокурор е било с решаваща тежест. Друг пример за голямото влияние на прокуратурата Калпакчиев даде, като обясни, че по искане на главния прокурор може да се извършва отстраняване на съдия от изпълнение на неговите функции и това да бъде безсрочно.

ВСС реши как да се раздели

Висшият съдебен съвет реши как да се раздели на две колегии – съдийска и прокурорска, предаде БГНЕС. След дебат, който продължи о...

"Ясно трябва да се прокарва линията на различията между прокуратурата и съда, но не в посока на пропагандно говорене. В демократичната правова държава независимият съд е ценност", подчерта Калпакчиев.

"Трябва да се изземат част от правомощията на главния прокурор. Следващата важна стъпка след разделянето на ВСС е реформата в прокуратурата", убеден е Калпакчиев, който визира снемането на формалната и неформална власт при избора на главния прокурор.

"Не може той да се намесва във всеки сфери на обществения живот и това да бъде естествено за една демократична държава", допълни Калпакчиев.

Според съдия Калпакчиев се е установила култура на институционализирана декорация на реформи. Имитираме, че нещо се променя чрез все по-честа промяна на закони, допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com