Камен Ситнилски заведе дело срещу България в Страсбург

26117
Камен Ситнилски заведе дело срещу България в Страсбург
Снимка: БГНЕС

Бившият заместник-главен прокурор и настоящ член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Камен Ситнилски е подал жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради нарушения във воденето срещу него дисциплинарното производство, съобщава "Правен свят".

Основните акценти в жалбата на Ситнилски са, че дисциплинарното производство срещу него е образувано на база само и единствено данни от СРС; членове на съвета предварително са го обявили за виновен, с което е нарушена презумцията за невиновност; заради четиримесечното закъснение на Народното събрание при създаването на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Националното бюро за контрол върху използването на СРС и ресорната парламентарна комисия, Ситнилски е нямал възможност за ефективна защита.

Главният инспектор на ВСС: След като преча на съдебната реформа, подавам оставка

Подавам оставка и вече съм я депозирала. Това заяви главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) Ана Караиванова п...

В жалбата се посочва, че е нарушена презумция за невиновност в рамките на дисциплинарното производство (чл.6§2), нарушено е право на личен живот (чл. 8) и липса на ефикасни вътрешноправни средства за защита (чл. 13 във връзка с чл. 8).

Ситнилски е временно отстранен от съвета с решение от септември миналата година, когато по предложение на председателя на дисциплинарния състав - Галя Георгиева, 15 души гласуваха "за", той да не е част от ВСС, докато тече дисциплинарката му. Тогава шест души бяха против, а двама се въздържаха.

Причина за решението са изнесените в края на юни 2013 година записи на разговори между Ситнилски, Румен Боев (член на ВСС) и други магистрати, които са уговаряли как да бъде гласувано на делегатското събрание, което излъчи прокурорите във ВСС през есента на 2012 година. Петима членове на съвета решиха, че това нарушава етичния кодекс за поведението на магистратите и внесоха предложение за дисциплинарно производство срещу Ситнилски. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров прати писмо до съвета с потвърждение, че изнесените факти са от законно приложени СРС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com