Камъни и бомбички литнаха на протеста срещу мюфтийството

19697
Камъни и бомбички литнаха на протеста срещу мюфтийството
Снимка: БГНЕС

Протестът в Пловдив срещу претенциите на Главното мюфтийство за Куршум джамия стана по-ожесточен от очакваното.

Според Агенция "Фокус" демонстранти, сред които има много футболни фенове, са хвърляли камъни и бомбички по сградата на Джумая джамия. Има изпочупени прозорци, а полицейският кордон не е могъл да се справи с атаката.

Съдът пресече претенциите на Мюфтийството за Ески джамия

Окръжният съд в Стара Загора отхвърли иска на Мюсюлманско изповедание гр. София, ответник по който е Областният управител, за Ески джам...

Протестиращите пристигнаха пред сградата на турското консулство, където ще продължат с демонстрацията си. Пред консулството има служители на пловдивската жандармерия, които са с каски и щитове.
Полицейското присъствие в района е засилено.

В шествието към турското консулство в Пловдив участват над 1500 души. То мина по бул. „Шести септември" и е предвождано свещеник, държащ голям кръст и икона на Исус Христос. Протестиращите скандират: „Българи, юнаци" и „За България - свобода или смърт". Начело на шествието бяха застанали деца от народно читалище „Христо Ботев” от Калофер, които изпълниха Калоферска сюита.

Предисторията

Куршум джамия беше върната на Главното мюфтийство с решение на Пловдивския окръжен съд в края на октомври 2013 г. Община Карлово обжалва решението и днес в 10,00 часа в Апелативния съд на Пловдив започна да се гледа искът. Според кмета на Карлово Емил Кабаиванов Главното мюфтийство се е отказало от имотите и няма право да претендира сега.

С гайди и димки започна протестът заради Куршум джамия

С гайди и димки започна протестът пред Съдебната палата в Пловдив, където за днес е насрочено делото за връщането на Куршум джамия на Г...

Куршум джамия не е действащ храм повече от един век. След решението на съда за връщането на храма на Главното мюфтийство в Карлово беше открита подписка. Тя беше подкрепена от хиляди жители на града и региона. Последваха и протести в защита на културно-историческия паметник.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com