Кандидат-митничари ще минават през тестове за интелектуални способности и нравствени качества

6254
Кандидат-митничари ще минават през тестове за интелектуални способности и нравствени качества
Снимка: БГНЕС

При първоначално назначаване в Агенция „Митници“ на експертни позиции и по трудов договор кандидатстващите ще правят тест за изследване на интелектуалните способности. Това се казва в проект за Наредба за условията и реда за извършване на изследване за професионална и психологическа пригодност при назначаване и повишаване в длъжност в митническата агенция. Тя е публикувана на сайта на Портала за обществени консултации, а публичното обсъждане е до 14 април.

Психологическите тестове ще проверяват нравствените качества на митничарите при повишаване, както и на желаещите да постъпят на работа в агенцията.

Розалия Димитрова е новият директор на Агенция „Митници“

Розалия Панова Димитрова пое поста на директор на Агенция „Митници“ след внезапната кончина на Ваньо Танов, съобщиха от Мин...

Изследването за професионална и психологическа пригодност се извършва чрез тест/тестове (тестово психологично изследване) или чрез тест/тестове и психодиагностично полуструктурирано интервю, е записано в наредбата.

Тестовете ще зависят от длъжността, за която се извършва изследването за професионална и психологическа пригодност. За ръководните позиции ще се минава с личностен въпросник и тест за интегритет. За длъжност на трудов договор и експертните позиции ще се държи тест за интегритет и/или личностен въпросник, а за тези на трудов договор само с тест за интегритет.

При назначаване и повишаване в длъжност в Агенция „Митници“ кандидатите трябва да са преминали успешно изследването за професионална и психологическа пригодност, е записано в предложението за Наредба. Целта ѝ пък е да гарантира прозрачност при извършване на изследването, изградено на принципа на конкуренция въз основа на професионалните и нравствени качества на кандидатите.

Проектът за наредбата е продиктуван от Закона за изменение и допълнение на Закона за митниците и създаването на нова разпоредба - алинея 11 в чл. 10 от Закона за митниците, с която се въведе изискването за извършване на изследване за професионална и психологическа пригодност при назначаване и повишаване в длъжност в Агенция „Митници“. Законодателят прие, че условията и редът за извършване на изследването се определят с наредба на министъра на финансите. Волята на законодателя е при назначаване и повишаване в длъжност в Агенция „Митници“, лицата да имат положителен резултат от изследване за професионална и психологическа пригодност.

Хванаха на границата контрабанда на цигари в цистерна за 1,9 млн. лв.

Цигари без акциз за 1,9 млн. бяха открити в автоцистерна на ГКПП "Капитан Петко Войвода", съобщиха от Агенция "Митници". Автоцистерна ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com