Каракачанов: Няма конкретна заплаха за България

2918
Каракачанов: Няма конкретна заплаха за България
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че няма конкретна заплаха за България, но призна, че в някои региони на Европа съществува напрежение. Той е убеден, че то може да бъде решено само по пътя на диалога и припомни, че Европа има общ враг – радикалния ислям.

Заплахата Русия

„Трябва да бъдат отчетени противопоставянето, което съществува в Украйна, както и напрежението между Русия, от една страна, и ЕС и НАТО, от друга“, каза министърът на отбраната, коментирайки изтеклия в медиите доклад. Според този документ Русия е главната заплаха пред националната ни сигурност.

Той обаче не вижда смисъл от взимането на някакви извънредни мерки.

„България си взема необходимите мерки чрез подготовката на специализираните си сили. Не виждам смисъл от взимането на извънредни мерки“, каза министърът на отбраната. „Това, което виждате – обърна се Каракачанов и посочи строените военни зад себе си на плаца – са също подготовка и набелязани мерки за изпълнение на определени задачи. Те са свързани със сигурността на страната“, предаде БГНЕС.

На уточняващия въпрос дали има конкретна заплаха за България, министърът на отбраната отговори: „Конкретна заплаха няма. Заплаха такава, каквато си я представят хората, че утре може да има десант на някой бряг или парашутен десант няма“.

Каракачанов призна, че съществува напрежение в някои региони на Европа. „Конфликтът в Източна Украйна не е приключил, санкциите срещу Русия продължават. На ученията, които се правят от страна на Русия, има алтернативни учения, които се правят от страна на НАТО“, изброи той.

Според него „диалогът е разговорите са подходът за решаването на тези проблеми“.

„Нямаме интерес от излишно напрежение, защото цивилизованият свят такъв, какъвто ние го познаваме в Европа и от Изток, и от Запад има един общ противник и той се нарича радикалния ислям“, категоричен е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

За ВПК

Каракачанов заяви, че не е запознат в такива подробности със заповедта на министъра на икономиката Емил Караниколов, с която се нарежда на държавната „Кинтекс“ да прекрати всякакви договори с фирмата „Емко“, която е собственик на „Дунарит“ в Русе.

Според вицепремиера това са основно проблеми на министерството на икономиката.

Правителството разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи

Правителството ни разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи. Това става ясно от доклада за състоянието на национ...

„От една страна законите в страната трябва да се спазват от всички, а от друга страна държавата трябва да подпомага развитието на частния бизнес. ВПК е изключително важна част от икономиката на страната, но не виждам особени проблеми, поне от това, което чух на днешното заседание на МС, които могат да бъдат наречени заплаха за функционирането на една или друга структура от военните предприятия в България“, каза Каракачанов.

Мигрантите променят тактиката

„Мигрантската вълна не е спирала. Намаляла е, но не е спряла“. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, отговаряйки на въпрос дали България е готова да посрещне нова мигрантска вълна.

Каракачанов съобщи, че е от 14 август, когато специалните сили са се върнали на границата, до преди няколко дни са били предотвратени около 240 опита за преминаването на територията на България.

„Вълната не е спряла. Да, имаше една голяма вълна през Гърция за Македония, Сърбия, Унгария и т.н. /през 2015 г. - бел.ред./ Това, че няма подобни големи и мащабни вълни не означава, че потокът от хора е намалял или спрял. Пренасочват се, измислят други варианти, вече не са на такива големи групи, а са по единици. Те също променят тактиката“, обясни министърът на отбраната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com