КНСБ каза колко пари ни трябват, за да живеем нормално

2947
КНСБ каза колко пари ни трябват, за да живеем нормално
Снимка: iStock

1 394 лв. е чистият доход, който един работещ трябва да получава, за да живее и да се издържа нормално по българските стандарти. За тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2 509 лв. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за първото тримесечие на годината.

Необходимият доход за издръжка нараства с малко над 3% спрямо декември миналата година, а на годишна база спрямо март 2022 г. - с 14,6%.

КНСБ: 2/3 от хората не получават нужната издръжка за живот

2/3 от хората не получават нужната издръжка за живот. Говоря за основни нужди – хляб, сирене, храни. Не говоря за скъпи почивки и...

Председателят на КНСБ Пламен Димитров уточни, че за едногодишен период от време нужните нетни приходи за тричленно семейство нарастват с 320 лв., и с 178 лв. за един човек. „Близо 1 796 лв. трябва да е брутната заплата на самостоятелно живеещ и работещ българин, за да може нетният му размер да бъде 1396 лв. При тричленно семейство брутната заплата на всеки един работещ от семейството трябва да бъде 1 617лв. Нарастването на заплатата за издръжка от 1 216 лв. расте на 1 396 лв. за една година", обясни той.

"На повече от 2/3 от работещите не достигат заплатата за издръжка и, че въпреки че имаме увеличение на минималната работна заплата, тя продължава да бъде 43% от заплатата за издръжка", каза Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

„Наблюдава се намаления на цените на петрола, енергоносителите за бизнеса, на природния газ, въпреки това тези намаления не се усещат при крайния потребител", отбеляза още експертът и уточни, че са се предприели мерки, но те нямат силно отражение върху намалението на цените за крайните потребители. 

Тя обясни, че цените на хранителните продукти остават на високи нива – забелязва се увеличение с 23,1%. „На годишна база хранителните стоки нарастват с 21,1%, при нехранителните стоки има увеличение с 10,7%. Заради голямото увеличение на цените на хранителните продукти расте и заплатата за издръжка", поясни Иванова.

Ръстът на разходите изпреварва този на доходите през 2022 г.

През 2022 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е 9008 лв. и нараства с 16.9% спрямо 2021 г. Това показват данните на На...

От хранителните продукти цените на яйцата нарастват с 66% на годишна база, на зеленчуците с 18,2%, като цената на лука нараства с 40%. При захарта и захарните изделия на годишна база цените нарастват с 26,8%, като при шоколадовите изделия се забелязва между 5,3% и 11% увеличение на месечна база. При сиренето увеличението на годишна база е цели 54,3%. При месото – 23,1% увеличение отново на годишна база, при хляба има увеличение с 18,7%, а цените на услугите в заведенията за обществено хранене поскъпват с 22% на годишна база, показват данните на КНСБ. 

„По отношение на общата стойност на малката потребителска кошница от 20 жизнено важни стоки по държави, се вижда, че в Испания хората могат да купят продукти от потребителската кошница със своята минимална работна заплата 23 пъти, Франция 26 пъти, Хърватия 11 пъти, Холандия – 28 пъти, Германия 32 пъти, Румъния – 11 пъти, докато в България хората с минимална работна заплата могат да закупят 20-те жизнено важни стоки от малката потребителска кошница само 7 пъти", обясни Любослав Костов.

От синдикалната организация настояват за приемане на Закон за държавния бюджет за 2023г., втора актуализация на минималната работна заплата и достигането до размер 850 лв..

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Коментар №1 на седмицата: Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

По-евтино: Ето колко ни излиза трапезата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com