Кое е най-доброто десетилетие? Ето как отговарят българите пред "Галъп"

2500
Кое е най-доброто десетилетие? Ето как отговарят българите пред "Галъп"
Снимка: Pixabay

Кое е най-доброто десетилетие? Най-много пълнолетни българи отговарят на този въпрос с „80-те години на 20 век“, според проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, публикувано днес.

Над 25% от респондентите са дали този отговор, а на второ място е „Не знам/не мога да преценя“ с 21 на сто. Над 13% смятат, че най-доброто десетилетие лично за тях е било съответно през 70-те, 90-те и първото десетилетие на новия век.

Ново проучване показа срив на демокрацията в България

България е класирана на 57-о място според Индекса на демокрацията за 2022 г., става ясно от публикувания доклад на Economist Intelligen...

12,2% определят периода 2010-2020 г. като най-добър, а 1% от хората са отказали да бъдат анкетирани.

Изследването е по идея на „Капитал“ и е реализирано „лице в лице“ между 20 и 27 септември 2022 г. сред 1009 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната, като абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души, съобщават от „Галъп“.

Както може да се очаква, възрастта е в сериозна степен определяща за възприятията. Респондентите на възраст между 46 и 65 години възприемат осемдесетте като най-доброто време в много по-голяма степен в сравнение с по-младите или пък с най-старите, твърдят социолозите. При хората до 35 г. например отговорите „осемдесетте“ са около една десета. При най-възрастните (тези над 66 г.) усещанията, че 80-те години са най-доброто време, отново намаляват.

Тезата, че хората обичат най-много десетилетието на своята младост, се потвърждава и когато се разгледат обществените нагласи към седемдесетте. Поколението, което в най-голяма степен свързва десетилетието на диското с усещането за най-доброто време, са именно респондентите на възраст над 66 години. Тогава те са били в разцвета на младостта си. По-младите поколения изразяват в много по-малка степен сантименти към този период, а и нямат спомена. При респондентите до 35 години отговорите „седемдесетте“ не достигат и 2 на сто.

"Галъп": Историческият пик на икономическа тревога отминава

След дълъг период на масови тревоги за икономиката на България и личните пари вече се виждат признаци на спад, макар опасенията на съна...

От "Галъп" смятат, че нещо се пречупва в обществените възприятия спрямо деветдесетте. Поколението между 36 и 45 години, от което се очаква в най-голяма степен да възприема 90-те години като най-добри, е по-скоро раздвоено. Същото важи и за поколението между 26 и 35-годишна възраст.

Децата и младежите на 90-те също са объркани за това кои всъщност са най-добрите години. Над 66% от анкетираните между 26 и 35 години не могат да преценят кой отговор да посочат, около 20% от респондентите между 36 и 45 години – също.

Поколението, което е било на 20 през деветдесeтте, гледа с малко по-големи симпатии към осемдесетте. Интересно е, че поколението 26-35 години, което е прекарало малка част от съзнателния си живот през деветдесетте, е по-благосклонно към този период. Има даже доста отговори в полза на 90-те и сред респондентите под 25 години - това сочи за хубави спомени от детството, което са имали в края на миналия век.

Очаквано, десетилетията на новото хилядолетие са най-добре оценени от най-младите - до 25-годишна възраст. Там са отчетени и най-много отговори "Не мога да преценя“ – почти всеки четвърти представител на поколението Z.

"Галъп": 25% от българите са готови да емигрират в друга държава

Една четвърт от българите са в готовност да емигрират в друга държава, ако разполагат с всички необходими документи. Това сочат данни о...

Поколенията в средата изглеждат раздвоени. Деветдесетте години със своята силна динамичност, социални, икономически и политически промени се оказват добри за едни, но и много трудни за доста от хората, очаквали ги с нетърпение, става ясно от анализа на данните.

Графики: Галъп интернешънъл

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com