Когато големият бизнес храни малкия бизнес - истории от света на мините (част 2)

14470
Когато големият бизнес храни малкия бизнес - истории от света на мините (част 2)
Снимка: Actualno.com

Преди месец ви разказахме историята на Ивайло Панков, който е оператор на пробивна сонда в "Дънди Прешъс Металс Челопеч". Днес ви срещаме с Володя Черкезки, който след дълги години работа в рудника, сега има собствен бизнес, свързан с мината.

Но преди това, защо правим тази серия интервюта? Защото, когато преди половин година посетихме Челопеч, бяхме истински впечатлени от напредъка на района. Разбира се, зад успеха на селото не стоят магически сили, а сериозния бизнес, който работи тук, начело с Дънди Прешъс Металс.

А за да разберем защо този рудник е толкова различен от другите, решихме да разговаряме не с мениджмънта, а с хората, които работят там, или чийто бизнес обслужва дейността на канадската компания.

Защото много сме слушали за митовете и легендите относно българските подземни богатства, а в година на избори конспиративните гласове стават особено остри и гръмогласни. Ние ви предлагаме гледната точка на работниците, на тези, които си вадят хляба в едно съвременно предприятие и смятаме, че техният глас е гласът на разума.

Володя Черкезки - Чори, 66 г. - собственик на малък бизнес в Челопеч

"Не съжалявам, че влязох в рудника. След като Дънди го купи, започнаха да правят чудеса. Инвестират на първо място в безопасност, в хората. Също така и в технологии".

Миньор къща храни – историята на Ивайло Панков от Челопеч (ВИДЕО)

По естествени причини хората свързваме сивотата с мрака, упадъка и мизерията. Но от Actualno сме ви подготвили среща с трима души, коит...

Срещаме се с Володя Черкезки - Чори час преди да дойде времето да слезе под земята в рудник Челопеч, за да обслужи химическите тоалетни. Искаме да ни разкаже какво е да си собственик на малък бизнес, който работи с „Дънди Прешъс Металс“.

Историята му е прелюбопитна. Като дете мечтае да е комбайнер. После обаче съдбата го отвежда в рудника и както сам споделя - никога не е съжалявал за това. Работата в мината е част от семейната история. Баща му започва работа в „Горубсо Мадан“ през 1956 година. Двадесет години по-късно Чори тръгва по стъпките на баща си и влиза в мината като замерчик в маркшайдерския отдел. И сега, с четиридесет години опит под земята в Челопеч, познава историята на рудника в детайли.

"Мината никога не е била малка. Но когато Дънди Прешъс Металс я купиха, започнаха да правят чудеса. Най-много се инвестира в безопасност и в хората. След това в машини и нови разработки. В момента рудникът е нещо огромно! Когато Дънди пое рудника, вкараха по-големи камьони, нови машини, нови пробивни сонди. На няколко месеца се подменя всичко и работата днес не е свързана с физически труд. Хората са обучени как да работят с машините", споделя Чори.

"Днес много повече се държи на безопасността и спазването на правилата. Ако не бях в този рудник пред 20 години и не заех какво е било, нямаше да мога да направя сравнението. Сега, рудникът е напред все едно в космоса", разказва още Володя и продължава - "Докато баща ми беше жив, аз му разказвах за промените, а той не ми вярваше, при все, че цял живот е бил миньор. Разказвах му как пробивните кари за час правят 60-70 сондажа и той всеки път ми казваше, че това е невъзможно. Как да му обясниш, щом не го е видял?"

Вижте историята на Чори във видеоразказа ни тук:

По пътя на златото

Знаете ли къде се намира едно от най-перспективните рудодобивни предприятия в света? Точно така! В Челопеч. Канадската компания Dundee ...

Днес Чори е пенсионер, но не спира с работата. От 2014-а година е собственик на малка компания, която обслужва химическите тоалетни в рудника. За да си осигури поръчката кандидатства с бизнес план. В момента има няколко служителя, все пенсионери, на които помага с доходите.

"Не са малко фирмите, които работят с рудника, и са повечето местни. Има доста строителни фирми, които печелят поръчки - правят преградни стени, помпени станции. Има фирма, която се занимава с отпадъците. Има фирми, които извършват техническа поддръжка във фабриката. Друга фирма пък осигурява подземните комуникации", разказва Чори.

И логичното следствие от това е, че хората, които работят в мината или в компаниите, които я обслужват имат висок стандарт на живот - "Всеки има проблеми, но хората, които срещам в мината, са доволни. Никой не е казал, че работата не го удовлетворява. Встрани от основното заплащане, хората могат да разчитат и на бонуси. Хората са човечни и разбрани. Мениджърите обръщат внимание на хората и има защо работниците да са доволни".

Очаквайте и третата ни част от поредицата, в която ще ви срещнем с една дама, която успешно разбива стереотипа и работи в рудника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com