X
 
 

Колят дворни прасета в четири области заради африканската чума

12052 2
photo of Колят дворни прасета в четири области заради африканската чума
Снимка: Pixabay
В четири области започва умъртвяването на дворни прасета. Това съобщи bTV.

Стопаните на свине, отглеждани в тип "заден двор", в Шуменско, Сливенско, Ямболско и Пазарджишко, трябва да ги заколят. Мярката е с цел да се предотврати разпространението на африканската чума.

Експертите призовават към доброволно умъртвяване на животните. След 2 август всяко укрито прасе в тези области ще бъде евтаназирано и загробено.

Шефът на БАБХ, изглежда, не мисли да търси виновници за африканската чума

"Лесно е, ако успеем да намерим един виновник и да приключим проблема с чумата". Така директорът на Българската агенция по храните (БАБ...

До утре (31 юли) трябва да бъдат доброволно умъртвени дворните прасета в 20-километровите зони около индустриалните ферми в област Шумен. Там има регистрирани седем промишлени свинеферми, които се намират на територията на общините Шумен, Никола Козлево и Каспичан, но в 20-километровите зони около фермите попадат населени места и от съседните общини.

"В 20-километровата зона около индустриалните ферми на територията на област Ямбол да се преустанови отглеждането на прасета в обекти тип „заден двор”, реши Централният епизоотичен съвет. Същата мярка ще се приложи и в Сливенско, където в домашни стопанства се отглеждат около 7500 свине.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен д-р Пламен Пенчев предупреди, че ако стопаните не изпълнят това разпореждане, след съответната заповед може да се пристъпи към принудителна евтаназия и загробване на животните. Той допълни, че първият вариант е по-изгоден за стопаните, защото могат да запазят месото, а при принудително умъртвяване не се изплащат компенсации. В областта има четири контролни пункта, почистват се и настилките на магистралата и пътищата. Двата свинекомплекса са със засилени мерки за защита, съобщава още агенция „Фокус”.

До 2 август трябва да бъдат заклани и свинете, гледани по дворовете в Пазарджишко. Санитарната зона е около 5 свинекомплекса в областта. Полицейски патрули ще следят за нерегламентиран превоз на животни.

Специален контрол на Шипка и Прохода на Републиката заради африканската чума

Охранителна полиция проверява всички товарни автомобили, пътуващи от Северна към Централна България за нерегламентира превоз на месо и ...

Проверки на стопанства ще започнат от 5 август по график и в област Стара Загора, като приоритет ще са населените места в радиус от 20 км около големите индустриални ферми.

Какво да правим със свинското месо?

Добитото месо може да се съхранява дълго само след топлинна обработка за минимум 30 минути на 70 градуса, достигнати във вътрешността на късовете месо. Причината е самият вирус на африканската чума - той е изключително устойчив при изсушаване, пушене, осоляване, охлаждане и замразяване на месото.

Междувременно стана ясно, че Държавен фонд "Земеделие" преустановява физическите проверки на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Where’s their blitz spirit? 1 Where’s their blitz spirit? преди 1 месец Профил на трол?
    Щом не храниш прасета , имаш по-малко разход , както и повече храна за себе си ! За да обясни НЕП, Ленин казва "Не сме достатъчно цивилизовани за социализма".
  • то как да направите жената Лъв щастлива 1.1 то как да направите жената Лъв щастлива преди 1 месец Профил на трол?
    Хляб и сол ...
    : 0 !