Колко струва базата за българските F-16: Отговорът е ясен

33311
Колко струва базата за българските F-16: Отговорът е ясен
Снимка: Getty Images

Напълно нова база за бъдещите изтребители F-16 Block 70, които България ще трябва да купи от САЩ, ще се изгражда в терен на летище "Граф Игнатиево".

За изпълнител на строителните дейности след проведена от Министерството на отбраната обществена поръчка е избрана фирмата "Парсек груп" ЕООД – София, собственост на Бончо Бонев. Поръчката е за СМР на нов автопарк с горивозарядна станция във войскови район 1550 - Граф Игнатиево. Инвестицията в нея ще е 23 797 933 лв. без ДДС. Още: САЩ ни пратиха съветник за проекта по придобиване на F-16 Block 70

Какво ще има в базата

В новия автопарк с прилежаща инфраструктура ще се съхраняват и обслужват автомобилна, инженерна и самолетообслужваща техника. Базата трябва да осигури нужните условия за поддръжка на техниката, за осигуряване на летателната дейност на новите изтребители и на летище „Граф Игнатиево“ като цяло. Още: Бъдещето е тук: Изкуствен интелект пилотира изтребител F-16 в САЩ

В документацията е посочено, че сегашният автопарк и работилниците към него са недостатъчни като обем и площ. Освен това са остарели, с течащи покриви и напукани фасади. Наличната техника се съхранява на открито, поради липсата на място, на което да се прибере на закрито.

В надпреварата да получат поръчката са участвали 13 кандидати. Две от ценовите оферти не са били отворени. Останалите десет са с по-висока стойност от тази на „Парсек груп“, а единственият критерий за избор на изпълнител е бил цената.

Предстои да се изградят битов корпус за осигуряващите подразделения, автомивка, работилница за ремонт на автомобилна и инженерна техника, пункт за зареждане с гориво-смазочни материали, контролно-техничсеки пункт и сграда за дежурния по автопарк, склад за съхранение на отбранителни продукти, помещения за съхраняване на автомобили, навес за съхранение на селскостопанска техника, обслужващи пътища и паркинги за служебен и личен транспорт, охранително-известителна система.

Още: От F-16 до завръщането на Божков: Говори посланикът на САЩ в България

Припомняме, че изтребителите F-16 Block 70 ще бъдат произведени от американската компания "Lockheed Martin". България закупи 8 изтребителя oт тази модификация за 2.2 млрд. лева, които бяха платени авансово и се очакват през 2025 година. Предстои да купим още 8 машини за около 1,3 млрд. долара. 

Преди месец пък представители на военното ведомство и ВВС посетиха завода на "Локхийд Мартин" в Грийнвил, Южна Каролина, САЩ, където се сглобяват самолетите F-16 Block 70, за да се запознаят на място с хода на изпълнение на дейностите по договора. Към момента в различни етапи на производство се намират 6 от самолетите, предназначени за България. Производството на самолетите се извършва съгласно графика, като първите два самолета – един F-16C Block 70 и F-16D Block 70 е планирано да бъдат завършени в края на месец юли 2024 г. Тези два самолета ще бъдат ползвани за обучение на инженерно-техническия състав на ВВС в САЩ.

Доставката на първите самолети в България се очаква в края на месец март 2025 г.  

Още: Армията губи милиони във фалирала фирма. Може да не приключим навреме базата за F-16

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com