Коментар №1 на седмицата: Продължаваме промяната: Гешев, Борисов, Пеевски

24186
Коментар №1 на седмицата: Продължаваме промяната: Гешев, Борисов, Пеевски

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 20000 ваши прочитания в Actualno.com.


Правителството вероятно скоро ще бъде факт. Походът на "Продължаване промяната" първо да се обсъдят политиките и след това - министрите, би трябвало да доведе до добър резултат, защото е мениджърски. Когато управляваш нещо, първо си изясняваш посоката, после намираш кой да я реарлизира. Досега ние какво правехме - избирахме някакви хора, давахме им своето доверие и те правеха това, което преценят за правилно - тераси, апартаменти и къщи в Барселона.

Така е още от времето на НДСВ и Тройната коалиция, а ГЕРБ концентрира почти цялата власт в ръцете на един човек.

Днес ситуацията е коренно различна. Или поне така изглежда. Правят се опити за консенсус по стратегически въпроси - енергетика, икономика, регионално развитие. И това е чудесно. Но нещото, което не бива да остава извън фокуса на бъдещото държавно управление, е троицата Гешев-Борисов-Пеевски. Защото именно негодуванието от тези тримата предизвика нестихващите протести, които пък прокараха пътя за промяната, дошла на бял кон.

С други думи, ако ще има промяна - истинска, а не от типа "Стани да седна", тя трябва да започне от разплитането на този троен възел.

На всички е ясно колко трудно може да се махне главният прокурор. Казано на сленга на социалните мрежи, "това нарочно е така". Изисква се пълно единомислие и единодействие, за да се промени статуквото. И кураж, защото мафията у нас отдавна не е само яки момци с ланци. Тя работи институционално, мачка институционално и в повечето случаи - напълно законно. Тоест, ще се иска и ловкост, защото под този отдавна разтворен чадър безпрепятствено работят държавните бухалки.

Тяхната недосегаемост е главната причина за онази безнадеждност, накарала стотици хиляди българи да изберат живот в чужбина. За да се храни мафията, трябва да краде. За да продължи да краде, трябва да е недосегаема за правосъдието.

Тези неща явно са добре забелязани от новите носители на идеята за промяна, защото фигурираха във всичките им изказвания за спиране на кражбите и на корупцията. Дали обаче си дават сметка колко е прогнила цялата система?

В предишните кратки два парламента имаше комисия по ревизията, която може да се определи като добро начало. Не че има трайни резултати от нейната работа, но поне беше показано на обществото, че когато има воля за разкриване на безобразията, те могат да бъдат разкрити. Работата на двете служебни правителства също имаше, поне в някои министрества, ревизионен елемент. Това иска обществото - ревизия. И бъдещите управници не бива да изпускат фокуса, целта, мишената.

И Борисов, и Пеевски сега ще бъдат в опозиция. Но това е само формално. Във всички институции тяхното влияние има дълбоко пуснати пипала, чието откриване може да отнеме месеци. КПКОНПИ в този си вид едва ли ще е от полза. Нито ДАНС, нито която и да е структура на МВР.

Ако новото правителство се заеме сериозно с диагностиката на грабителството, не може да разчита на обичайните информационни източници - те отдавна сами не знаят на кого се кланят. Най-чисто би било наред с нова парламентарна комисия по ревизията да се създаде Агенция по ревизията - като част от изпълнителната власт и на пряко подчинение на премиера. Един такъв напълно нов орган, ако включва млади, необременени със зависимости експерти, би могъл да диагностицира щетите - поне в най-видимите направления.

Защото каквито и брилянтни икономически идеи да се предлагат и колкото и експертен да е съставът на новото правителство, без доказване на корупцията и грабежите и без адекватни санкции то би било просто още от същото.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com