Коментар №1 на седмицата: След НДСВ да върнем Анастасия Мозер, Яне Янев и партия "Лидер"

3607
Коментар №1 на седмицата: След НДСВ да върнем Анастасия Мозер, Яне Янев и партия "Лидер"

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 6000 ваши прочитания в Actualno.com.


Завръщането на НДСВ в политиката не бива да остава като прецедент: все пак политическите зомбита, така както става в обичайните холивудските екшъни по оцеляване, никога не са едно или две: щяха да са безобидни. Силата е в тяхното количество, в морбидната, реанимирана маса. 

Затова, вместо да преброяваме дивите зайци на носталгията по славното царско минало (на око - 5000 души в държавата и то с голямо въображение), да предложим нещо много по-крупно. Нека то да включва завръщането на всички персонажи от последните 30 години, които да се завърнат по същия начин, по който историята се повтаря - като фарс. Макар че, ако трябва да сме честни, тук е фарс още първия път, вторият е фарс, повдигнат на квадрата на времето. 

В тези завръщания липсват класически образи. Например - не може ли да се върне Анастасия Мозер? Не помня нищо конкретно, свързано с Анастасия Мозер, обаче какво от това - и вие не помните. Със сигурност тази фамилия придаваше нещо интересно на парламента: звучеше като Моцарт, като изключим липсата на гениалност, липсата на естетическо удоволствие и липсата на смисъл.  

Разбира се, място за големия липсващ - Яне Янев, в политиката винаги ще има. Със сигурност съществуват филологически чувствителни избиратели, които помнят онази ясна, запаметяваща се речева подреденост: произнасянето на "Ред, законност, справедливост" ставаше с толкова отчетливи паузи и старателно разделяне на светата троица от думи, че запетаите никога не са получавали по-голямо внимание в света на българската политика. Освен това Яне Янев отново ще може да се опита да уволни Бойко Борисов, който след това да го назначи. Отдел "Човешки ресурси" има хубаво добро чувство за ирония. 

Да продължим нататък. Партия "Лидер" - някой помни ли за какво ставаше дума? Както казах и аз не помня - пиша това, за да си спомним заедно. Кратка справка в интернет ме води до интервю с Кошлуков и Ковачки. Там има следният дует и диалог между двамата:

"Христо Ковачки: С г-н Кошлуков се запознахме преди много години и съвсем инцидентно, но се опознахме по-добре преди година или малко повече.

- По какъв повод?

Хр. К.: Политика, разбира се. Той, като човек с повече опит, говореше повече, а аз предимно слушах."

Да, нещо такова ще да е било. Изковавали се различни приятелства и различни опити за влизане в политиката. Аз мисля, че това трябва да се повтори - задължително. И просто да променим две неща в интервюто: едното да е, че са се запознали не преди много, а преди страшно много години; и вместо "човек с повече опит" да стане на "човек с изключително голям опит". Все пак времето си върви, да не си помислите, че хептен не го забелязваме, предлагайки ви героите от близкото минало. 

За финал: а защо да не предложим завръщане в политиката на Стефан Янев? Да, точно така - не само вие, но и аз не го помня. 

 

Автор: Райко Байчев 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com