Коментар №2 на седмицата: "Предлагам Делян Славчев Пеевски за..."

4129
Коментар №2 на седмицата: "Предлагам Делян Славчев Пеевски за..."

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар бе един от тях.


Признавам си, че една кошмарна картина все по-често ми минава през ума. Тя може да свърже едни десет години разлика по удивителен начин и от неприятно видение да се материализира с всички зловещи последствия. 

Ето какво: Имам чувството, че съвсем скоро ще чуя презимето на Пеевски от парламентарната трибуна. Пояснявам - говоря за онова изричане на трите имена - "Делян Славчев Пеевски", в което съдбоносното Славчев, излишно престараване във всеки друг случай на неговото споменаване, се появява в официално изречение, защото току-що някой го е предложил за министър-председател.

Самият факт, че както на мен, така и на вас, не ви звучи напълно нереалистично да чуете съвсем скоро "предлагам Делян Славчев Пеевски за министър-председател", означава, че един адски низък, отвратителен процес, вече е в много напреднала, да не кажа летална фаза. Той може да се сбъдне в каквато и да е форма - "ротационно", "сглобково", "некоалиционно"; (бяха измислени достатъчно абсурдни названия, които трябваше да прикрият като смокинов лист крупни политически нелепости, но вместо това само ги подчертаха още по-изразително. Самият език прави така, че истината да изплува, когато го насилиш в посока на манипулацията.)

Защо мисля, че има реален шанс Пеевски по някакъв начин да се добере до премиерска позиция? Опитвам се да установя например кой въобще в парламента в последните месеци е вземал критично отношение към неконтролируемите амбиции на тази одиозна фигура. От ПП-ДБ - не помня. От Борисов и ГЕРБ - никога. От БСП - май нищо. От ИТН - колкото и да е гласовит Тошко Йорданов по повод всичко друго, спрямо почти маниакалната фиксация на Пеевски в собственото му политическо израстване, е общо взето безмълвен. "Възраждане"? Нито дума срещу Пеевски. Радостин Василев? Разгромяващи речи, но не и по повод Пеевски. И да е казвал някой от гореизброените нещо, то е било малко, деликатно, изтървано и най-вероятно от кумова срама. За журналистите в парламента нищо няма да кажа. Трябва да е страхотно чувството първо да са преследвали един клатушкащ се олигарх през колоните на парламента, който години наред се появяваше само от един вот на недоверие към друг, и с видимо презрение изтърсваше максимум две банални изречения...а сега да го чакат плахо и в пълно смирение да говорителства и да им съобщи "новините". Ама няма нужда. Новината е пред очите на всички - едно ужасяващо ребрандиране и възход, на който никой не се съпротивлява.  

Съвсем очевидно е и че, Пеевски се е прицелил в самия премиерски пост. Той вече каза, че "ще се справи" и "няма да избяга от отговорност". Това бе заявено във фейсбук пост от страницата на ДПС. Щом дори през тази платформа бъдещият лидер на ДПС е толкова директен, представете си за каква директност по всяка вероятност става дума в задкулисието.  

И така - внимавайте да не чуете презимето. Славчев се е устремил към славата и всички му помагат. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com