Коментар №2 на седмицата: Сръбската комплексарщина няма почивен ден

1934
Коментар №2 на седмицата: Сръбската комплексарщина няма почивен ден

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 3000 ваши прочитания в Actualno.com.


Ако не знаете кой е създал българската нация, вече има яснота. Сърбите!

Шефката на сръбские СЕМ Оливера Зекич обяви това гениално прозрение, което твърде добре хармонира с цялостното отношение на Белград към нас. Опитите му да ни се прави на Биг Брадър, Създател и началник едва ли не, са просто комични.

Науката история, ако г-жа Оливера е чувала за нея, отдавна има данни за това кои племена откъде точно са дошли. Прабългарите са дошли от север, минали са Дунава и са забили конските опашки по тия земи във векове, в които понятие като "сърби" не е съществувало. А да не говорим пък за местата, откъдето прабългарите са тръгнали. Освен ако г-жа Оливера няма някакви по-други данни. Например, че сърбите са построили Китайската стена. А може и Менделеевата таблица да са открили.

Това си е чиста проба комплексарщина - да се мислиш за родоначалник на нещо, което има съвсем друг генезис. И по отношение на Белград тя просто няма почивен ден - я за произхода ни ще се хванат, я за еврочленството ни, я за нещо трето.

Странно е обаче защо в изказването липсват братята руси. Просто не е за вярване, че от всички славяни само руснаците не са произлезли от сърбите! Това е голям пропуск и е крайно време да бъде поправен.

Всъщност в изказването си в Скупщината Зекич се позова на своя заместник Милорад Вукашинович. В телевизионно интервю той заяви: "Аз лично съм привърженик на създаването на нови балкански съюзи под покровителството на Русия".

Дотук добре - няма изненадани от тази му идея, но и продължава: "Аз задавам следния риторичен въпрос - ако само в рамките на нашия живот от сърбите бяха създадени пет нации и аз ще ги изброя: хърватите възникнаха на базата на геноцида над сърбите. Мюсюлманите, бошняците, черногорците и македонците непрекъснато ни заплашват , включително и някоя си там войводинска нация. С една дума, ако за 50, 60 или 70 години ние доживяхме от сърбите да бъдат създадени пет народа, тогава какво се е случило в далечното минало. Никой няма представа колко народи са възникнали от сърбите. Това не е мит. Това нещо се знае от всички. Няма никакво съмнение, че е съществувал някакъв праисторически народ, който се наричал сръбски и от него са произлезли славяните, включително и българите...Те хапват шопска салата, а не знаят, че тя е сръбска".

Значи, Хан Аспарух се е пръкнал нейде из белградските паланки. Хвала на такива прозрения!

Би било само смешно, ако великосръбските идеи не се тиражираха с благословията на официалната власт. Защото един медиен регулатор си е официална власт, колкото и да е девета дупка на кавала по нашите ширини.

Ако много иска, Белград нека да се пришие към някаква руска каляска. Москва видимо толерира антибългарските им настроения. Но ние сме в друга посока. Ние, българите, сме част от европейската цивилизация и всички в Европа знаят какво сме дали, какво сме днес и какво може да се очаква от нас.

За Белград остава само да прави изкуствено дишане на своята отдавна умряла кауза. Нито Сърбия ще стане велика като в тези бълнувания, нито Хан Аспарух ще си смени адресната регистрация.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com