Коментар №3 на седмицата: Как да налиташ на бой предизборно: 5 стъпки за здравеняци

1143
Коментар №3 на седмицата: Как да налиташ на бой предизборно: 5 стъпки за здравеняци

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 4000 ваши прочитания в Actualno.com.


Предизборната кампания има сложен и прост метод. Първият е скъп и неефективен, вторият евтин и бърз. В единият случай се отправяш на дълго турне, в което да говориш неща, в които нито ти, нито тези, които те се слушат, вярват; но и онзи, който успее да се преструва най-добре, оцелява най-добре. Има обаче спасителен пояс - ако не ти се занимава с предизборен маратон, може и бой, както стана в "Панорама". Затова ето и кратък наръчник за това как да налиташ на бой предизборно. 

1. Пребий близките си 

Дай си сметка, че това е артистична ситуация. И си спомни за десетките истории, в които върхови актьори се подготвят за ролята месеци преди снимачния ден; възприемат персоната на героя и я пренасят в реалния живот, за да се слеят напълно с образа. От това страдат както те, така и близките им, всичко става в името на филмовото изкуство. Затова стани нервак, предварително. На маса с приятели я обърни върху главите им, ако ти кажат нещо по-така. Избухвай срещу жена си, пребий домоуправителя. Излез на червен светофар и потроши съседната кола. Използвай всеки един момент, за да се изпробваш като динамит, като пренавита пружина. 

2. Набележи ключови фрази 

Набележи си десет ключови думи, които най-вероятно ще чуеш в студиото и на които ще реагираш. Ако опонентът ти се усъмни в предизборната ти програма, или те прекъсне за нещо, веднага мини към свръхфокус на нещо дребно, което е казал. Нека да е простичко: например "Защо ме прекъсвате"?, "Защо ме прекъсвате"? Повтаряй го нон стоп, ескалирай гнева в гласа си. Когато те прекъсне, за да ти каже, че не те е прекъсвал, прекъсни го, за да му напомниш да спре да те прекъсва. Номерът е първоначалният повод за ярост постепенно да избледнее и да бъде преместен към "Айде да се разберем навън". Също, не забравяй добрата физическа подготовка. Щото другият може да следва същата стратегия и наистина да излезете навън. 

3. Кажи, че телевизията лъже и е платена

Възможно е водещият да ти зададе не дори един, а серия от критични въпроси. Отговорът на тях и без това те затруднява - нямаш какво да кажеш, пооткраднал си едни пари, направил си няколко гафа, чия политическа биография не е изпълнена с прегрешения. Но ако други политици правят опити да се подготвят предварително за предстоящи въпроси и да маневрират ловко около тях, ти направи друго: радикална атака. Просто кажи, че телевизията лъже, платена е, невидими редактори диктуват подли въпроси към теб, и хвалебствия към други. Дай си сметка, че не много хора те гледат в момента, но ако произведеш скандал, съобразителните сайтове ще напишат, че в един от сутрешните блокове е станал скандал и всички все пак ще видят: рядко има толкова увлекателна причина да се гледат.  

4. Задължително си тръгни 

Не оставяй нещата без кулминация; представлението би било безсмислено ако не свърши с внезапна завеса. Хвърляй го тоя микрофон, и с походка на батка мини покрай камерите, за да може слисаният водещ (ако е нов) или отегченият водещ (ако е опитен), да бъдат принудени да запълнят останалото време от интервюто с другия останал гост. Дай си сметка, че си облагодетелстван от неговата позиция. Той остава пред камерите, спазвайки добрия тон, но е губещ, понеже не е последвал мъжкарския ти ход и изглежда средно жалко, като онзи ученик, дето е останал под закрилата на класната, докато другите славно се пребиват пред даскало. 

5. Гледай Волен Сидеров

Всеки прогрес и всеки пробив - в науката, политиката, изкуството - се осъществява, както казваше Стивън Хокинг "върху раменете на гиганти". А вече имаме такъв: богата на подобни изпълнения биография на Волен Сидеров ще ти послужи, за да развиеш скандалджийското си поведение. Нещо повече: летвата там стои толкова високо, колкото бе поставена на Стефка Костадинова и годините се нижат, а все още никой не е успял да надстрои уменията на Волен. А как той ги прави тези работи, в тази кратка и скромна компилация, сме опитали да обясним.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com